SENZORNA ANALIZA
U cilju objektivizacije senzorne analize kvaliteta svih prehrambenih proizvoda neophodno je da se poznaju opšti zahtevi, termini i metodologija rada, što je definisano međunarodnim (ISO) i domaćim (JUS/ISO) standardima. Međunarodne standarde za senzornu analizu pripremio je Tehnički komitet ISO/TS 34, Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.
Senzorna analiza je nauka koja meri i vrednuje senzorna svojstva kvaliteta, kao što su izgled, konzistenciju / teksturu i aromu prehrambenih proizvoda, pomoću ljudskih čula. Prva zapažanja o senzornom kvalitetu prehrambenih proizvoda nastaju primenom različitih vizuelih tehnika tj. gledanjem ili posmatranjem pomoću čula vida. U okviru vizuelnih utisaka razlikujemo sledeće pojmove:
1. vizuelni utisci : izgled, boja, površina, sjaj
2. ocenjivanje mirisa
3. ocenjivanje ukusa
4 ocenjivanje teksture / konzistencije
Nezavisno od vrste ili grupe prehrambenih proizvoda, jedan od opštih zahteva kojim se obezbeđuju uslovi za dobijanje pouzdanih i preciznih rezultata je i prostor. Prostor je neophodan za
Za senzornu ocenu neophodna je odgovarajuće osvetljenje tj. difuzno dnevno svetlo pri čemu treba izbegavati direktnu dnevnu svetlost.
2. Ocenjivanje mirisa ili olfaktorni utisci – Pri ovakvoj vrste senzorne analize koriste se dva veoma važna termina:
1. Miris – koji se definiše kao olfaktorni utisak pri udisanju i/ili izdisanju vazduha preko nosa, pa tako pozitivno doživljen miris jeste dobar-svojstven miris-, a neprijatno doživljen
-loš miris-. Aktivno učešće u ovoj vrsti senzorne ocene imaju sledeća čula:
♦ čulo mirisa
♦ čulo ukusa
2. Retronazalni utisak – kao utisak koji nastaje usled oslobađanja isparljivih sastojaka u ustima , naročito tokom žvakanja i gutanja, nakon čega iz usne duplje dospevaju u nos.
3. Ocenjivanje ukusa – čulo ukusa čoveka može da registruje i razlikuje ne samo četiri primarne ( slatko,slano, kiselo i gorko ), već i više stotina različitih drugih ukusa.U praksi su ukusi uglavnom mešavine ili uspešne kombinacije četiri osnovna modaliteta ukusa.
4. Ocenjivanje teksture / konzistencije – predstavlja najkompleksnije svojstvo prehrambenih proizvoda. Tekstura predstavlja različite kombinacije fizičkih svojstava i svojstava registrovanih čulima dodira, vida i sluha.
Izvor: "Savremena poljoprivreda" , 5/2007. ; Novi Sad
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h