MASTI I ULJA
Masti i ulja su građene od osnovnih jedinica-masnih kiselina, koje se međusobno
razlikuju po svojoj hemijskoj strukturi.
· Mononezasićene masne kiseline
se uglavnom nalaze u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama i u nekim biljnim
namirnicama. One su na sobnoj temperaturi tečne konzistencije.
· Polinezasićene masne kiseline
se nalaze u biljnim uljima, ribi i drugoj hrani iz mora. One su na sobnoj temperaturi
tečne ili meke konzistencije. Omega-3 i omega-6 masne kiseline su tipa polinezasićenih
masnih kiselina, a spadaju u red esencijalnih masnih kiselina jer ih naše
telo ne može samo sintetisati, pa se moraju unositi hranom.
· Zasićene masne kiseline
su obično čvrste konzistencije na sobnoj temperaturi i uglavnom se nalaze u
namirnicama životinjskog porekla, kao što je meso, mlečni proizvodi
i puter, biljni izvori ovih masnih kiselina su kokosovo, palmino i neka druga
"egzotična" ulja.
· Trans masne kiseline
nastaju u tečnim biljnim uljima koja su prošla hemijski proces hidrogenizacije
dodavanjem atoma vodonika, kako bi za potrebe tehnološkog procesa prešle u čvrsto stanje na sobnoj temperaturi. Ova hidrogenizovana i delimično hidrogenizovana
ulja se nalaze u većini margarina i prženoj hrani, a dodaju se i radi poboljšanja
ukusa, konzistencije i produženja trajnosti grickalice, keksevi i krekeri.
Svaka masnoća u namirnicama se sastoji od mešavine mononezasićenih, polinezasićenih
i zasićenih masnih kiselina. Nije preporučljivo da se neka vrsta masnih kiselina
potpuno izbaci iz ishrane, ali treba imati na umu da povećan unos mononezasićenih
masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina ima povoljan efekat na zdravlje. Unos
zasićenih i trans masnih kiselina (u deklaraciji navedene kao delimično hidrogenizovane
ili hidrogenizovane biljne masti ili ulja) treba ograničiti.
Zašto se za dobro zdravlje preporučuju mononezasićene
i omega-3 masne kiseline?
· One organizmu obezbeđuju antioksidante kao što su vitamin E i
selen.
· Male količine ovih masnoća pomažu organizmu da absorbuje zaštitne
materije iz povrća i voća.
· Dobro izbalansiran odnos masnih kiselina u ishrani, odnosno dovoljan
sadržaj mononezasićenih i omega-3 masnih kiselina, omogućava prevenciju
i lečenje oboljenja kao što su: hronična zapaljenska stanja, šećerna
bolest, kardiovaskularna oboljenja, maligna oboljenja, gojaznost. Neka istraživanja
upućuju na činjenicu da mononezasićene masne kiseline u ishrani mogu imati pozitivan
efekat na serumski holesterol, krvni pritisak, zgrušavanje krvi i ublažavanje
bolnih stanja.
· Omega-3 masne kiseline su neophodne za pravilan rast i razvoj mozga
kod dece. One deluju antiinflamatorno i samim tim deluju povoljno na oboljenja
kao što su: šecerna bolest, digestivni poremećaji, autoimune bolesti,
maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti i hronična reumatska stanja.
Zašto je potrebno smanjiti unos zasićenih i
trans masnih kiselina?
· Zasićene masne kiseline zastupljene u ishrani u većim količinama utiču
na povećanje nivoa ukupnog i LDL holesterola, koji su faktor rizika za nastanak
kardiovaskularnih bolesti.
· Trans masnoća se ponaša kao zasićena masnoća u organizmu i takode
podiže nivo LDL holesterola, a pored toga ima uticaj i na sniženje
zaštitnog HDL holesterola. Trans masnoće su u sastavu proizvoda navedene kao hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana biljna mast.
Zašto je odnos masnih kiselina toliko bitan?
Većina ljudi unosi previše omega-6 i premalo omega-3 masnih kiselina (odnos
omega-6: omega-3 treba da je 2:1, a u ishrani savremenog čoveka je obično 5:1 do 10:1). Studije pokazuju da je sniženje odnosa omega-6 (iz biljnih ulja) i omega-3 (iz masnih riba i nekih biljnih ulja) masnih kiselina važno za smanjenje rizika oboljevanja do malignih i kardiovaskularnih bolesti, zapaljenskih stanja i nekih oblika depresija.
Ulja |
Jezgrasto voće |
Semenke |
Puteri |
Ostalo |
Maslinovo ulje Ulje repice Kikiriki ulje Susamovo ulje Ulje oraha Ulje sojinih klica Laneno ulje (sirovo, ne zagrevati) Ulje semenki grožđa |
Leblebije (2-3) Lešnici (5) Bademi(7) Pistacije(17) Brazilski orah (2) Kikiriki (9) Orah (4 polovine) |
Semenke susama Semenke bundeve Lanene semenke Semenke suncokreta |
Bademov puter Puter do kikirikija Tahini / pasta do susama Puter do semenki suncokreta |
Avokado Crne masline(8) Zelene masline (10) |
Odabrani nutritivni izvori omega-3 masnih kiselina
Ulja |
Jezgrasto voće i semenke |
Morske ribe |
Laneno ulje* |
Laneno seme (1 sup. kašika) |
Riblje ulje |
Orahovo ulje |
Orasi (4 polovine) |
Haringe |
Ulje repice |
Pekan (5 polovina) |
Losos |
Ulje sojinih klica |
Borove semenke (50) |
Tunjevina |
*Upotrebljavati nerafinisano, bez zagrevanja
|
Sardina |
Laneno seme:
· Bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su
iste kao masne kiseline poreklom iz riba severnih mora.
· Dobar izvor dijetnih vlakana.
· Sadrži druge fitonutrijente koji povoljno deluju na zdravlje,
kao što su lignani koji po novijim istraživanjima deluju preventivno
u odnosu na pojavu nekih malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.
· Dobar način unosa ovih semenki je mlevenje u mikseru za kafu i dodavanje
u salate, variva, testenine, mlečne napitke itd. Mlevenjem se dostupnost masnih
kiselina našem organizmu značajno povećava.
Ideje za ravnomeran povoljan unos masnoća kroz
ishranu:
· Izbacite iz ishrane namirnice koje su visoko tehnološki obrađene.
· Jedite ribe bogate u omega-3 masnim kiselinama bar 2-3 puta nedeljno.
· Radi povećanog unosa omega-3 masnih kiselina biljnog porekla, birajte
orahe, laneno seme i nerafinisano ulje do lanenih semenki..
· Dodajte 1-2 supene kašike lanenih semenki (mlevenih u kućnom mikseru)
u griz, kiflice, pogačice i sve druge vrste kućno pripravljenih peciva.
· Dodajte salatama jezgrasto voće ili masline umesto masnog sira, putera,
ili mesa.
· Koristite jezgrasto voće i semenke kao svakodnevne užine u količini
od oko 1-2 supene kašike, umesto tehnološki obradeni
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h