MINERALNE MATERIJE
U sastav živih bića tj. biljaka i životinja, ulazi veliki broj hemijskih elemenata kako metala tako i nemetala. Pored ugljenika (C), kiseonika (O), vodonika (H) i azota (N) tj. nemetala, koji su osnovne komponente svih organskih materija, organa i tkiva, prisutne su i hemijski elementi – metali- koji ulaze u sastav mineralnih materija.
Mineralne materije možemo podeliti na :
• mineralne materije prisutne u većim količinama (20-1000 g ) - gde spadaju
sledeći -MAKRO- elementi:
Metali | Nemetali |
natrijum (Na) | hlor (Cl) |
magnezijum (Mg) | fosfor (P) |
kalcijum (Ca) | sumpor (S) |
kalijum (K) | silicijum(Si) |
• mineralne materije prisutne u malim količinama ili u tragovima - gde spadaju sledeći -MIKRO- elementi:
Metali | Nemetali |
gvožde (Fe) | selen (Se) |
bakar (Cu) | jod (J) |
kobalt (Co) | fluor (F) |
vanadijum (V) | |
molibden (Mo) | |
hrom (Cr) | |
cink (Zn) | |
mangan (Mn) |
Mineralne materije čine posebnu grupu bitnih
faktora ishrane. Održavaju hemijsku ravotežu organizma, učestvuju u
njegovoj izgradnji i posreduju u mnogim životnim funkcijama. Živi
organizmi ih ne stvaraju sami, te ih moraju unositi putem ishrane.Biljke se
snabdevaju mineralnim materijama iz zemljišta, a životinje i ljudi
raznovrsnom ishranom.
Mineralne materije iz životnih namirnica
posle spaljivanja (mineralizacije) namirnice zaostaju kao suvi ostatak, odnosno
–pepeo-. Pod pepelom se dakle podrazumevaju
neisparljivi sastojci koji zaostaju nakon spaljivanja organskih sastojaka namirnica.
Ukupan pepeo čine mineralne materije koje se kao prirodni sastojci nalaze u
namirnicama i mineralne materije koje su dodate namirnici ili su u nju dospele
na neki drugi način. Sastav pepela zavisi od vrste namirnice i od načina spaljivanja.
U nepreradenim namirnicama sastav pepela zavisi od vrste, čistoće namirnice
i drugih faktora, a u preradenim proizvodima i od načina prerade.
Određivanje sadržaja i sastava pepela u životnim namirnicama je od
višestrukog značaja:
• kao merilo biološke vrednosti namirnica
( prema sadržaju makro- i mikro- elemenata neophodnih u pravilnoj ishrani)
• kao merilo kvaliteta namirnica
• kao merilo higijenske ispravnosti namirnica.
Prema sadržaju ukupnog pepela procenjuje se i kvalitet pojedinih prehrambenih
proizvoda u smislu njihove čistoće i stepena rafinisanja.
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h