LIMUNSKA KISELINA
E330
Prirodni izvor limunske kiselina su voćni plodovi , naročito
limun, po kojem je i dobila ime. Jedan od načina dobijanja je postupkom vrenja
iz melase, odnosno šećera koji se nalazi u njoj, i to uz pomoć
gljivica plesni (Aspergillus niger,
Citromyces). U prometu se javlja u obliku krupnih bezbojnih ili belih
providnih kristala, bez mirisa, a ima izrazito kiseo ukus. Lako se rastvara u
vodi a teže u alkoholu.
Limunska
kiselina ( E330 )
i njena natrijumova so ( E331
) ubraja se u sredstvo za sprečavanje kvarenja namirnica
koje deluje kao antioksidant
– sinergist. Antioksidansi su supstance koje produžavaju
trajnost namirnica i štite ih od kvarenja prouzrokovanog oksidacijom, kao što
su užeglost masti i promene boje. Sinergisti su supstance koje nisu
antioksidansi, ali pomažu njihovo delovanje na taj način što eliminišu
jedan od faktora koji ubrzava autooksidaciju masti.
Pravilnik o kvalitetu aditiva za prehrambene proizvode propisuje kvalitet
aditiva E330 i E331
za prehrambene proizvode , dok proizvode u kojima se oni mogu koristiti i dozvoljene
količine propisane su odgovarajuæim pravilnicima o kvalitetu
namirnica. Na primer, limunska kiselina se može upotrebiti pri proizvodnji
pasterizovanog voća i povrća, voćnih sirupa, slatka, džema, marmelade, pekmeza,
kompota, kaše od voća, sokova od voća i povrća, osvežavajućih voćnih napitaka,
mariniranog povrća i pečurki, bombonskim proizvodima. Dodatkom limunske kiseline
postiže se smanjenja pH vrednosti teènosti kojom se nalivaju proizvodi. Obično
se limunska kiselina dodaje šećernom rastvoru ili nalivu za konzervisano povrće,
zavisno od vrste proizvoda. Pravilnikom propisane količine prehrambenih antioksidanasa
- sinergista za pojedine grupe prehrambenih
proizvoda se menjaju u zavisnosti od promena u tehnološkom postupku proizvodnje
i novih saznanja o sigurnosti
aditiva. Aditivi se prirodno uglavnom ne nalaze u namirnicama,
pa je zbog toga ustanovljena meðunarodna procedura za određivanje njihovog uticaja
na zdravlje. Nema apsolutno neškodljivih aditiva, pa zato može da se govori
samo o stepenu njihove škodljivosti , koji zavisi od naèina i količine
unosa u organizam.
Prehrambena industrija
danas teško može da se zamisli bez raznih aditiva koji
namirnicama menjaju sastav, kvalitet, aromu i trajnost. Međutim,
primena navedenog aditiva u proizvodnji i
preradi životnih namirnica ne sme da ima za cilj
prikrivanje neispravnih sirovina, loših i nehigijenskih tehnoloških postupaka
ili prakse. Trka za brzom zaradom u industriji bezalkoholnih
napitaka rezultirala je mnoštvom novih proizvoda u privlačnoj ambalaži. Zbog zakonske forme na svakoj ambalaži
mora da piše sastav napitka – deklaracija-
koju uvek treba pročitati!
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h