• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE

    Kampanja Oktobar mesec pravilne ishrane realizuje se na teritoriji Republike Srbije od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj kampanje je informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, a posebno dece i mladih. Ostvarivanje predviđenih aktivnosti omogućeno je zajedničkim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, medija (štampe, televizije, radija) društveno-humanitarnih, sportskih, rekreativnih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja.
    Šta je to pravilna ishrana? Ishrana da bi se smatrala pravilnom treba da bude energetski dovoljna, sa odgovarajućim sadržajem i omerom belančevina, masti i ugljenih hidrata, a da pri tom sadrži vitamine, minerale i druge važne nenutritivne sastojke kao što su dijetna vlakna u potrebnim količinama. Namirnice koje koristimo u ishrani treba da su dobro odabrane, zdravstveno bezbedne, pravilno pripremljene i raspoređene u najmanje 3 obroka u toku dana.

Piramida ishrane Republike Češke

12 opštih preporuka o ishrani i zdravlju:

  1. Održavajte svoju telesnu masu u granicama poželjnim za zdravlje.
  2. Svakodnevno se bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti, u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem.
  3. Jedite raznovrsne namirnica u količinama koje za Vas preporučuje nutritivni vodič – piramida ishrane.
  4. Svakodnevno unosite žitarice od celog zrna (crni hleb i peciva, smeđi pirinač, integralne testenine)
  5. Svakodnevno jedite voće i povrće, što više u svežem obliku.
  6. Svakodnevno unosite mlečne proizvode sa manjim sadržajem masti, naročito u periodu detinjstva, adolescencije i rane mladosti.
  7. Smanjite unos loših vrsta masnoća iz margarina, grickalica, kekseva, suhomesnatih proizvoda i masnih vrsta mesa.
  8. Unosite što manje belog šećera iz komercijalnih slatkiša, kolača, torti, zaslađenih napitaka (OBP i voćni nektari). Šećer zamenite malim količinama meda.
  9. Kuhinjsku so koristite umereno, čuvajte je zatvorenu u staklenoj ambalaži i proveravajte datum jodiranja i rok upotrebe.
  10. Ako pijete alkoholna pića budite umereni i birajte vrste koje su dobre za kardiovaskularno zdravlje.
  11. Svakodnevno unosite dovoljno tečnosti.
  12. Pazite da hrana i voda koju koristite bude zdravstveno bezbedna.   

 

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati