• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

VODIČ ZA KUPOVINU PLASTIČNE AMBALAŽE

Plastika se klasifikuje prema "rezin identifikacionom kodu", što predstavlja broj od #1 do #7 za različite tipove rezina. Taj broj možete naći na dnu plastične ambalaže, u sredini trougla koji simbolizuje recikliranje.

Kratak prikaz tipova ambalažnih plastičnih materija:

#1 polietilen tereftalat (PET ili PETE)
Primeri: Plastične flaše za sokove i izvorsku i mineralnu vodu, providne kutije za pakovanje hrane u supermarketima
#2 poliethilen visoke gustine (HDPE)
Primeri: Plastična ambalaža za mleko, flaše za tečni detrdžent, flaše za šampone
#3 polivinil hlorid (V ili PVC)
Primeri: Omoti za meso u supermarketima, flaše za jestivo ulje, vodovodne cevi
#4 polietilen niske gustine (LDPE)
Primeri: Folije za pakovanje, kese za kupovinu, kese za sendviče
#5 polipropilen (PP)
Primeri: Fleksibilne plastične flaše za vodu, čaše za jogurt / pavlaku, kutije za sladoled, plastične posude za mikser
#6 polistiren (PS)
Primeri: Jednokratne čaše za kafu, kutije za transport hrane od polistirenske pene
#7 ostalo (plastične mase otkrivene nakon 1987; uključuje polikarbonate - PC, i polilaktid - PLA, plastična masa iz novih izvora, kao i plastiku bez bisphenola A)
Primeri: Flašice i cucle za bebe, neke vrste plastičnih flaša za vodu

Šta da kupite:
#2 HDPE, #4 LDPE i #5 PP: Ova tri tipa plastike su najbolji izbor, jer većinom mogu da se recikliraju i ne otpuštaju štetne hemikalije.  
#1 PET: Dobre za jednokratnu upotrebu i mogu da se recikliraju. Izbegavajte da koristite plastične flaše za vodu i sokove više puta, jer su teške za pranje, a plastika je porozna i apsorbuje u sebe bakterije kojih ćete se teško rešiti.
#7 PLA: plastika napravljena iz novih izvora, kao što je kukuruz, krompir i šećerna repa i druga sa visokim sadržajem skroba. Ova vrsta plastike od bilja ne može da se reciklira, ali može da se kompostira.

Plastika koju treba izbegavati:
#3 PVC: Često se koristi u supermarketima kao folija za pakovanje mesa, PVC sadrži omekšivače ftalate koji utiču na hormonsku ravnotežu, a njihovom proizvodnjom i uništavanjem se stvaraju dioksini, koji su kancerogeni i remete endokrini sistem.
#6 PS: Čaše od polistirenske pene i providne plastične ambalaže mogu da otpuštaju stiren u hranu, a stiren se smatra potencijalno kancerogenim za ljudski rod.
#7 PC: Jedina vrsta plastike koja se pravi sa bisphenolom A, polikarbonat je plastična masa od koje se prave flašice za bebe, flaše za aparate za filtriranu vodu i epoksidni zaštitni sloj limenki i konzervi. Bisfenol A se vezuje za široku paletu problema među kojima su hormonski disbalansi, a čak i gojaznost i kardiovaskularne bolesti.

Saveti:

  • Izbegavajte skladištenje masnih namirnica, kao što je meso i sir u plastičnim kutijama ili folijama od plastične mase.
  • Perite ručno plastične kutije sa neabrazivnim detrdžentom i sunđerom; mašinsko pranje i abrazivni detrdženti mogu da izgrebu plastiku, čime se prave pore koje su odlično mesto za ravoj bakterija.
  • Obeležje na plastičnim kutijama da su bezbedne za upotrebu u mikrotalasnim rernama znače da se plastični materijal neće otopiti, slomiti ili raspasti za vreme zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici. Oznaka nije garancija da plastični materijal ne otpušta hemijske materije u hranu koja se zagreva. U mikrotalasnim rernama koristite staklene ili keramičke posude umesto plastičnih.

Izvor: http://www.thegreenguide.com

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati