• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

EVALUACIJA TAKMIČARSKE KAMPANJE  „OSTAVI I POBEDI” 2008
NAKON GODINU DANA

           Severnobački okrug pokriva teritoriju 3 opštine Suboticu, Bačku Topolu i Mali Iđoš. U svakoj od ovih opština u okviru doma zdravlja je imenovan koordinator Kampanje „Ostavi i pobedi”. Evaluacija nakon godinu dana je sprovedena u periodu od 15. do 28. maja 2009. telefonskim pozivanjem svih učesnika poslednje Kampanje kojima su postavljana pitanja iz evaluacionog upitnika. Ukupan broj prijavljenih pušača je 122, a u okviru evaluacije nakon šest meseci je telefonski kontakt uspostavljen sa 104 učesnika, a nakon godinu dana sa 95 učesnika. Od njih 27 sa kojima nismo uspeli uspostaviti kontakt 1 osoba je umrla, a sa njih 26 je pokušan telefonski kontakt najmanje 5 puta, a razlozi zbog kojih se nije mogao uspostaviti kontakt su: promenjen telefon / odjavljen / niko se ne javlja. Stopa odziva je 77,9%. Napominjemo da, u odnosu na šestomesečnu evaluaciju, kontak nije uspostavljen samo sa 9 osoba. Statistička obrada prikupljenih podataka iz evaluacionog upitnika je obrađena u statističkom programu SPSS.
            Na osnovu iskustva iznosimo da su učesnici vrlo rado odgovarali na pitanja, pokazuju zahvalnost i sreću što ih po drugi put pozivamo i interesujemo se kako su sada, a bilo je i puno sugestija: da Kampanja duže traje, da imaju bolju podršku, da su zainteresovani za savetovalište...
            Najvažniji rezultati evaluacije nakon godinu dana: preko 80% učesnika Kampanje je želelo potpuno prekinuti pušenje. Gotovo dve trećine (73%) je u prvih mesec dana takmičenja uspelo da ostavi pušenje. Oni koji nisu uspeli su najčešće navodili kao razloge neuspeha stres, prateće simptome odvikavanja i prisustvo pušača u okolini. Oko 85% učesnika nisu koristili nikakva pomoćna sredstva za prestanak pušenja. Najveću podršku pušačima su pružali članovi porodice i prijatelji, a nije zanemarljiv i broj onih koji nisu imali podršku. Mediji (pisani i elektronski) i zdravstveni radnici su najčešće upoznavali učesnike sa početkom Kampanje. Polovini učesnika takmičenje je bilo od velike pomoći, a četvrtini od manje pomoći. Godinu dana nakom takmičenja njih 31,2% i dalje ne puši. Najčešći razlozi prestanka pušenja su prevencija ozbiljnih bolesti, ekonomski razlozi i biti primer deci. Svaki šesti učesnik navodi da poznaje nekoga ko je pokušao da ostavi pušenje a da se nije prijavio na takmičenje. Stres i prisustvo pušača u okolini su imali najveći uticaj na odluku da se ponovo zapali cigareta.

Zajednički sastanak koordinatora iz svih okružnih zavoda za javno zdravlje i domova zdravlja održan je na Zlatiboru 19. juna gde su prezentovani evaluacioni rezultati na nacionalnom nivou i dodeljene nagrade za tri najuspešnija koordinatora.


Najvažniji rezultati evaluacije nakon godinu dana na nacionalnom / republičkom nivou prikazani su grafički: N=1466

 

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati