PREGLED PATOGENIH I USLOVNO PATOGENIH MIKROORGANIZAMA KOJI SE PRENOSE HRANOM I VODOM I KOJI KOMPROMITUJU ISPRAVNOST NAMIRNICA I VODE U PROIZVODNJI, TRANSPORTU ILI NA MESTU UPOTREBE
PREGLED PATOGENIH I USLOVNO PATOGENIH BAKTERIJA
REDNI BROJ |
UZROČNIK |
NAJČEŠĆI REZERVOAR INFEKCIJE |
PUT ŠIRENJA |
1. | Salmonela vrste |
živina, svinje, golubovi, čovek | hrana-jaja, meso, mesni proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, voda |
2. | Shigella vrste | čovek | hrana, voda, |
3. | Vibrio vrste | čovek | hrana-mleko, voda |
4. | Yersinia enterocolitica | svinje, ovce, goveda, psi i mačke | hrana-meso, kontakt sa životinjama |
5. | Staphylococcus |
čovek sa stafilokoknom infekcijom kože i dišnih puteva | hrana-kolači, sladoled, kremovi od jaja i mleka, roštilj meso |
6. | Campylobacter sp. | goveda, ovce, perad, divljač, ptice, psi | hrana-piletina, sirova kobasica |
7. | Listeria monocytogenes | goveda | hrana-mleko,sirevi,suvo meso,sušena kobasica |
8. | Pseudomonas aeruginosa | zemlja,površinske vode | hrana, voda |
9. | Escherichia coli O157 | intestinalni životinja-goveda | hrana-mleveno meso, majonez, sok od jabuke, voda |
10. | Proteus vrste | zemlja, otpadne vode, intestinalni trakt ljudi i životinja | hrana, voda |
11. | Enterococcus spp | intestinalni trakt ljudi i životinja | hrana, voda |
12. | Bacillus cereus | zemlja, prašina | hrana-pirinač, voda |
13. | Clostridium perfrigens | zemlja, prašina, digestivni trakt ljudi i životinja | hrana- sveže i zamrznuto meso, voda |
14. | Helicobacter pylori | rečna i morska voda | hrana- mleko, voda |
15. | Clostridium botulinum | široko rasprostranjen u prirodi-zemljište | konzervirana hrana, kobasice, pršut |
16. | Aeromonas hydrophila | voda i plodovi voda, digestivni trakt životinja | hrana-rakovi i školjke, živinsko meso, voda |
PREGLED NAJVAŽNIJIH VIRUSA I PARAZITA
VIRUSI |
PUT PRENOSA |
PARAZITI |
PUT PRENOSA |
Rota virusi | voda, hrana | Entamoeba histolytica | kontaminirano sveže povrće |
Adeno virusi | hrana | Giardia instetinalis | kontaminirano sveže povrće |
Entero virusi | voda, hrana | Toxoplasma gondi | meso i mleko |
Hepatitis A i E virusi | voda, hrana, direktni i indirektni kontakt | Taenia saginata | suvo goveđe meso i kobasice |
Norwalk virusi | voda, hrana | Taenia soleum | suvo svinjsko meso, kobasice, šunka |
Astro virusi | voda, hrana | Trichinella spiralis | suvo svinjsko meso, kobasice, šunka |
Echinococcus granulosus | kontaminirano sveže povrće | ||
Diphylobotrium latum | meso riba | ||
Anisakis | meso riba | ||
Ascaris lumbricoides | kontaminirano sveže povrće | ||
Trichuris trichura | kontaminirano sveže povrće | ||
Enterobius vermicularis | kontaminirano sveže povrće |
Bolesti koje nastaju nakon konzumiranja higijenski neispravne hrane i vode, a čiji su uzročnici bakterije prema načinu izazivanja dele se na:
- alimentarne infekcije,
- alimentarne toksoinfekcije
- alimentarne intoksikacije.
ALIMENTARNE INFEKCIJE nastaju posle unosa živih mikroorganizama, koji se u digestivnom traktu umnožavaju ili ga kolonizuju i na taj način izazivaju invazivnu infekciju.
TOKSOINFEKCIJE nastaju posle unošenja u organizam živih mikroorganizama hranom, koji se u digestivnom traktu razmnožavaju i stvaraju jedan ili više toksina, kojima oštećuju tkiva ili funkciju pojedinih organa.
ALIMENTARNE INTOKSIKACIJE nastaju kao posledica unošenja specifičnih toksina predhodno nastalih u namirnicama. Za njihovo nastajanje nije potrebno unošenje živih bakterijskih ćelija (Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum i Bacillus cereus)
Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti namirnica propisani su uslovi u pogledu mikrobiološke ispravnosti namirnica. Ovim pravilnikom se propisuje ispitivanje namirnica na prisustvo sledećih mikroorganizma:
Salmonela vrsta
Escherichia coli
Proteus vrsta
koagulaza pozitivnih stafilokoka
sulfitoredukujućih klostridija
a u određenim vrstama namirnicama, definisano pravilnikom, na prisustvo
kvasnica i plesni
lipolitičkih mikroorganizma
koliformnih mikroorganizma
β hemolitičih streptokoka
Iz gornje tabele jasno je uočljivo da daleko veći broj bakterija izaziva crevne zarazne bolesti.
Najvažniji indikatori higijenske ispravnosti vode za piće su:
-Escherichia coli -indikator fekalnog zagađenja
-termotolerantne koliformne bakterije-indikatori fekalnog zagađenja
-streptokoke fekalnog porekla-indikator fekalnog zagađenja
-sulfitoredukujuće klostridije-indikatori fekalnog zagađenja
-Proteus vrste
-Pseudomonas aeruginosa
Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće br. 42/98 ispituje se prisustvo gore navedenih patogena u pijaćoj vodi. U vodi kontaminiranoj bakterijama koje se smatraju indikatorima fekalnog zagađenja mogu se naći i drugi značajni crevni patogeni (virusi, paraziti), zbog čega prisusvo indikatora fekalne kontaminacije u vodi za piće nije dozvoljeno.
Daleko veći broj bakterija izaziva crevne zarazne bolesti od broja obuhvaćenih važećim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti namirnica, pa se nameće zaključak da je neophodna njegova revizija kao i usklađivanje sa evropskim propisima i standardima u cilju sveobuhvatnije kontrole namirnica i prevencije crevnih zaraznih bolesti.
Kao značajne mere u prevenciji obolenja izazvanih konzumiranjem higijenski neispravne hrane i vode, su edukacija potrošača, zatim nadzor nad proizvodnjom, preradom i distribucijom namirnica, otkrivanje i nadzor kliconoša, te snadbevanje stanovništva higijenski ispravnom vodom.
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h