• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

KAMPILOBAKTERIOZA

Kampilobakterioza je  oboljenje ljudi i životinja  koje izaziva Campylobacter spp. a najčešće se manifestuje  gastrointestinalnim simptomima, i uglavnom se javlja  tokom  toplijih  meseci u  godini.

Morfološke karakteristike i osobine uzročnika
Uzročnik zoonoze poznate kao kampilobakterioza je Campylobacter spp.  To je Gram negativna vitka, pokretna, štapićasta bakterija, spiralno vijugava, koja ima oblik zareza, slova S, ili raširenih galebovih krila. Ne stvara spore. Razmnožava se na temperaturi između 25 i 42 ºC.

Patogenost
U rodu Campylobacter postoji više vrsta. Jedna vrsta Campylobactera unutar roda može da izazove oboljenje kod jedne vrste životinja ili ljudi, dok kod druge vrste životinja perzistira kao uslovni patogen i ima ulogu izvora infekcije.
Najčešćepatogene vrste za ljude i za životinje su Campylobacter jejuni i Campylobacter coli, dok su za čoveka  ređe patogene vrste Campylobacter fetus i Campylobacter laridi.

Rezervoar i putevi prenošenja infekcije
Rezervoar infekcije je gastrointestinalni trakt životinja najčešće (živine, ovca, koza, krava, i dr.)Takođe je prisutan  u gastrointestinalnom traktu pasa i mačaka. Iz digestivnog trakta živine, ova bakterija je izolovana u visokom procentu (89,65%). Kod ovaca često uzrokuje neplodnost, pobačaj, i uginjavanje jagnjadi ubrzo nakon rođenja, jer se infekcija tokom graviditeta prenese i na fetus. Kod svinja ovi uzočnici, izazivaju oboljenje, koje prate klinički simptomi kao što je dijareja sa pojavom krvi i sluzi u fecesu.
U spoljašnju sredinu uzročnik dospeva preko fekalija i urina obolelih životinja.
Put prenošenja infekcije može da bude fekalno-oralni, preko kontaminiranih ruku, i alimentarni-konzumiranjem kontaminiranog
(nepasterizovanog) mleka i nedovoljno termički obrađenog mesa zaraženih domaćih životinja. Izvori infekcije može biti i zagađena voda. Do infekcije može doći i pri kontaktu sa inficiranim životinjama. Dokazano je da se infekcija može preneti sa majke na fetus tokom graviditeta što  može da dovede do smrti fetusa ili do infekcije novorođenog deteta. Pored navedenog, Campylobacter spp. može da se prenese sa čoveka koji ima visoku dozu infekta u sebi na drugog čoveka. Sa čoveka na čoveka može da se prenese i seksualnim putem, ali ne sa muškarca na ženu, već sa muškarca na muškarca u toku homoseksualnog odnosa.

Rasprostranjenost u prirodi
Kampilobakter je rasprostranjen svuda u prirodi: u vodi, zemlji, gde dospeva iz digestivnog trakta domaćih životinja i divljih ptica.
Osetljiv je na povišene temperature, sušenje, i na standardna dezinfekciona sredstva. Preživljava  temperaturu frižidera, mada ona  nepovoljno utiče rast i razmnožavanje ovog mikroorganizma. Može preživeti nekoliko nedelja u zamrznutom mesu i iznutricama.

Klinička slika
Infektivna doza za čoveka može da bude manja od 500 ćelija/ml ili gramu namirnice.Da li će bolest sa svim svojim simptomima i nastati zavisi ne samo od broja mikroorganizama koji će se uneti, već i od stanja makroorganizma. To su očigledno složeni odnosi između bakterija i domaćina.
Bolest se javlja uglavnom sporadično, ređe u vidu manjih epidemija u zatvorenim kolektivim i porodicama. Inkubacija traje od 1-6 dana. Prema ispoljenim manifestacijama postoji više kliničkih oblika:

Gastrointestinalni oblik
Odlikuje se naglim početkom, povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i opštom slabošću organizma (adinamijom). Bolesnik zatim dobija bolove u trbuhu, sa povraćanjem i učestalim prolivastim stolicama. Stolice su vodenaste, neprijatnog mirisa sa primesama krvi i sluzi pa čak i gnoja. Broj stolica se kreće od 10-20 za jedan dan. Ovaj oblik  obično traje  3-5 dana. Znaci gastroenteritisa se ne javljaju kod svih osoba izloženih infekciji. Želudačna kiselina predstavlja efikasnu barijeru protiv infekcije. Da bi se bolest  razvila, patogeni mikroorganizam mora da probije gastričnu barijeru, dospe i naseli mukoznu površinu završnog dela tankog creva i mukozu debelog creva. Odsustvom kliničkih manifestacija sa istovremenim prisustvom bakterije u stolici naziva se sublinički oblik bolesti.

Septični oblik-javlja se kod male dece i imunokompromitovanih a ređe kod odraslih zdravih osoba. Odlikuje se septičnim temperaturama, praćenim brzim propadanjem bolesnika i izraženom dehidratacijom organizma. Pored ovih simptoma zapaža se simptomatologija zahvaćenih organa (meningitis-zapaljenje moždanih opni, peritonitis-zapaljenje trbušne maramice, artritis-zapaljenje zglobova, endokarditis-zapalenje unutrašnje srčane opne, tromboflebitis-zapaljenje vena i dr.)

Prolongirani oblik-odlikuje se talasastim temperaturama, mršavljenjem, smanjenjem radne sposobnosti, povremenom pojavom prolivastih stolica koje se smenjuju sa opstipacijama (zatvor). Ovaj oblik često ima za posledicu pojavu konjunktivitisa, faringitisa, vulvovaginitisa sa čestim sterilitetom. Prateće komplikacije enteritisa uzrokovanog Campylobacter jejuni infekcijom uključuju i Rajterov sindrom (konjuktivitis, uretritis, cervicitis, artritis).

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja  izolacijom uzročnika iz uzetog materijala (stolica, krv, gnoj, likvor žuč, sekreti).

Lečenje
Uglavnom je dovoljno sprovesti simptomatsku terapiju, nadoknadu tečnosti i elektrolita, kao i adekvatan dijetetski režim. Antibiotska terapija se sprovodi prema antibiogramu (ampicilin, eritromicin, gentamicin, tetraciklini) kod produženih simptoma bolesti, i teže kliničke slike.
Ishod bolesti je dobar, osim kod dece sa generalizovanim oblikom bolesti gde ishod može biti letalan.

Prevencija
Najbolji način prevencije  kampilobakterioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom obrade i proizvodnje.
Kontaminaciji mesa sa Campylobacter spp. mogu doprineti pribor za pripremanje hrane kao i ruke radnika. Da bi se sprečila unakrsna kontaminacija  namirnica u toku njihove pripreme neophodno je prati pribor i ruke pre i posle kontakta sa svežim mesom. Odvajiti pribor koji se koristi za pripremu mesa od pribora za pripremu i serviranje namirnica koje se termički ne obrađuju. Izbegavati upotrebu nepasterizovanog mleka i konzumirati dobro termički obrađeno meso.
Sprečavanje širenja Campylobacter spp. u sredini gde se proizvode proizvodi životinjskog porekla je od izuzetnog značaja jer su to zapravo mesta gde dolazi do kontaminacije ovih proizvoda i na taj način omogućavaju njegovo "uspešno" prenošenje do čoveka.
U procesu proizvodnje mesa, proizvoda od mesa, mleka i proizvoda od mleka  važno je održavati temperaturu  hlađenja (od 0 do 7ºC) jer je sposobnosti razmnožavanja Campylobacter spp. na toj temperaturi znatno smanjena.
Nedostatak vlage, dakle sušenje, takođe negativno utiče na razmnožavanje ovog mikroorganizma, pa je u klanicama i u komorama za hlađenje, pored niske temperature, važno  i strujanje vazduha koje dovodi do sušenja površine očišćene kože na svinjskim i pilećim trupovima.
Visoke temperature, naročito temperature koje se primenjuju u industrijskim pogonima, tokom šurenja pilića i svinja i toplotne obrade proizvoda nisu podobne za Campylobacter spp. jer ovaj  patogen ne preživljava temperaturu vode za šurenje svinja (62ºC).
Temperatura zamrzavanja od -12ºC, dovodi do oštećenja bakterijskih ćelija. Koncentracija kuhinjskae soli od 1% koja se  koristi u mesnoj i mlečnoj  industriji  dovodi do propadanja ove bakterije. Kisela sredina takođe negativno utiče na razmnožavanje Campylobacter spp.
Biološki vid borbe protiv ove bakterije jeste i upotreba probiotika tokom ishrane životinja, naročito živine. Probiotici predstavljaju dodatke živih mikroorganizama hrani koji izazivaju korisne efekte kod životinja domaćina u održavanju mikroflore gastrointestinalnog trakta u ravnoteži. Kao probiotičke bakterije najčešće se koriste Gram pozitivne bakterije: Enterococcus, Pediococcus i Bacillus.

Autor: Mavrak dr Snježana, spec. mikrobiologije sa parazitologijom

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati