• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SUBOTICA
ORGANIZUJE
OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA

AKCIJOM „VIŠE VITAMINA MANJE NIKOTINA”

29. MAJA 2009. (PETAK), NA GRADSKOM TRGU

OD 10 DO 12 SATI
Vreme
Aktivnosti na Gradskom trgu
10,00 – 12,00

Zamena cigareta za proizvode zdrave hrane.
Provera zdravstvenog stanja – merenje krvnog pritiska, određivanje uhranjenosti, određivanje šećera i masnoća u krvi
Prikupljanje potpisa na ekološkom platnu
Saveti lekara i farmaceuta

10,00 – 10,30 Deca iz vrtića „Mandarina“ za okruženje bez duvanskog dima
10,00 – 10,30 Škole donose ekološka platna sa potpisima
Umetnički program
10,30 – 11,30

Otvaranje programa 
Pozdravna reč organizatora i predstavnika Grada Subotica
Studio modernog baleta “Larisa”
Plesna grupa „Stars”
Trening AKA centar – promocija fizičke aktivnosti
Modna revija za mlade

U periodu od 10,00 do 12,00 sati na Gradskom trgu će biti postavljeni štandovi Centra za promociju zdravlja i Centra za higijenu u humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, Preventivnog centra Doma zdravlja Subotica i Apoteke Subotica sa promotivnim materijalom.

SA AKCIJE “VIŠE VITAMINA MANJE NIKOTINA”           

Tradicionalno, Subotički Zavod za javno zdravlje povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja, svake godine organizuje akciju zamene kutija cigareta za proizvode zdrave hrane na centralnom Gradskom trgu. Cilj promotivne akcije «Više vitamina manje nikotina» je podizanje nivoa svesti o štetnosti upotrebe duvana sa posebnim naglaskom na štetnosti koje nastaju pasivnim udisanjem duvanskog dima kao i stvaranju svesti o potrebi poštovanja zakona da se u zatvorenim prostorima i na javnim mestima ne puši. Obeležavanje 31. maja će prvenstveno biti namenjeno ukazivanju na uticaj zdravstvenih upozorenja sa slikom i tekstom na duvanskim proizvodima u cilju smanjenja broja pušača i uopšte smanjenja broja započinjanja pušenja. Planirana je modna revija uz učešće Modnih kuća United Colours of Benetton i P...S... Fashion Design, a mladi će moći da zaigraju zajedno sa subotičkim plesnim grupama, “Stars” i “Larisa“. Deo aktivnosti u akciji će omogućiti našim odraslim sugrađanima da provere svoje zdravstveno stanje: telesnu visinu i masu, odrede indeks telesne mase ili uhranjenost, provere krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. U okviru akcije na trgu, javno će se prikupljati potpisi i poruke za svet bez cigareta, a naši osnovci i srednjoškolci će doneti svoja ekološka platna na trg kako bi njihove poruke i potpise organizatori poslali  u Indiju. Na trgu će biti i naši najmlađi sugrađani sa portiklicama koje nose poruku „Hvala što ne udišem duvanski dim“. Kroz kratak anketni upitnik sa našim sugrađanima ćemo porazgovarati na temu izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima.

 

Dana 29. maja održana je tradicionalna manifestacija na centralnom gradskom trgu povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima pod nazivom «Više vitamina manje nikotina». Odrasli sugrađani su proveravali svoje zdravstveno stanje: telesnu visinu i masu, određen im je indeks telesne mase ili uhranjenost, proveren krvni pritisak, izmeren šećer i masnoće u krvi. Svi zainteresovani su dobili savete lekara i farmaceuta o važnosti usvajanja zdravih stilova ponašanja i kako promeniti usvojene loše navike (u ishrani, upotrebu duvana i fizičku neaktivnost). Organizovano je potpisivanje na eko platnima, a učenici subotičkih škola su svoje poruke i potpise doneli na trg. Ukupno je 17 ekoloških platna prikupljeno za slanje u Indiju. Naši najmlađi sugrađani su se pridružili stvaranju lepšeg sveta bez cigareta sa porukom na svojim portiklicama. Održana je modna revija za mlade, a svi prisutni su uživali u veselom ritmu poznatih plesnih grupa «Stars» i «Larisa». Srednjoškolci iz Hemijske škole su anketirali 69 naših sugrađana u vezi sa izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima.

Škole koje su se uključile u prikupljanje potpisa su: OŠ „Jovan Mikić“, OŠ „Miloš Crnjanski“, OŠ „Sonja Marinković“, OŠ „Sečenji Ištvan“, Srednja hemijska škola, Srednja medicinska škola, Srednja ekonomska škola, Srednja tehnička škola, Srednja politehnička škola, Gimnazija i Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača - Subotica. Škole iz Bačke Topole: OŠ „Čaki Lajoš  i OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ i Gimnazija „Dositej Obradović“.

Brojni sponzori su omogućili nagrade za decu, učesnike umetničkog programa, i za akciju zamene cigareta za proizvode zdrave hrane: Idea, Tržni centar „KTC“, „Unipek“, „Bioland“, Bioteka, Mlekara Subotica.

Sponzori koji su obezbedili 13 ekoloških platna za potpise i poruke su „Fratelli’s“ DOO, AD Konfekcija „Željezničar“, a štampanje „Craft marketing“.

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati