Planirate putovanje u egzotičnu zemlju....
Predlažemo da ne zanemarite naše savete!
Avanturistički duh u nama budi čežnju za putovanjima i odmorom na egzotičnim mestima. Ovakve destinacije postaju sve popularnije, naročito kod Evropljana u jesenjim i zimskim mesecima, kada ljubitelji sunca, mora i lake garderobe žele da skrate period tmurnih, hladnih i dugih zimskih meseci. Iskustva avanturista pokazuju da Vas na ovakvim putovanjima očekuju mnogobrojna iznenađenja. Potrudite se da među njima ne budu zdravstveni problemi koji vaše putovanje mogu pretvoriti u ″noćnu moru″.
Prema nekim statistikama jedan od tri putnika na ovakvim destinacijama pokazuje simptome ugroženog zdravlja kao posledicu konzumiranja zagađene hrane ili vode. Boravak u egzotičnim predelima zemalja Azije, Latinske Amerike i Afrike mogu da se pretvore u ″nezaboravno putovanje″ ukoliko se ne obrati pažnja na rizike po zdravlje. Bez panike! Putovanja zaista mogu biti nezaboravna, ali u pozitivnom smislu, ako se na vreme dobro pripremite za put i pridržavate uputstava koja umnogome pomažu da se eliminišu potencijalne opasnosti.
Zahvaljujući internetu planeta Zemlja je postala globalno selo, a to ujedno mnogo pomaže budućim putnicima da se detaljno upoznaju sa zemljom koju žele da posete. To podrazumeva i upoznavanje sa običajima naroda koji u njoj živi, samim tim i načinom ishrane, kvalitetom hrane i vode, kao i sa preporukama za bezbrižniji boravak u nepoznatom. Za kompletniju sliku o Vašoj destinaciji mogu poslužiti utisci i iskustva osoba koji su već imali priliku da se nađu na području Vaše sfere interesovanja.
Putujući u inostranstvo, izlažemo organizam određenim promenama koje utiču na smanjenje odbrambene sposobnosti organizma. Opredeljujući se za put u ″nepoznato″, i pre puta i tokom puta, patimo od nedostatka sna, prekidamo uobičajene navike u ishrani, osuđeni smo na dugo sedenje u avionu, a neminovan je susret sa različim okruženjem u koje spadaju i kontakti sa mikroorganizmima koje naš organizam prvi put sreće. U uslovima povišene spoljnje temperature, povećane vlažnosti, prisustva insekata, muva i komaraca, nehigijenskog okruženja, stvara se odlična podloga za nastanak i širenje infekcija koje mogu ugroziti naše zdravlje. Simptomi bolesti, kao posledica konzumiranja zagađene hrane ili vode, kao najčešćih rizika, variraju od blažih simptoma mučnine, jeze, povišene temperature, bolova u trbuhu, povraćanja i proliva, do ozbiljnijih iznurujućih proliva i povraćanja, odnosno pojave bolesti: hepatitisa A, kolere, parazitarnih oboljenja (malarija).
Šta učiniti da bi se smanjio rizik od infekcije?
1) Tokom cele godine brinite o svom psiho-fizičkom zdravlju, a osnovi uslov za to je:dovoljno sna, pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost u skladu sa godinama.
2) Pre polaska na put, detaljno se informišite o budućoj destinaciji (gore pomenuto), uz obavezno saznanje o bolestima specifičnim za tu zemlju, kao i o neophodnosti vakcinacije.
3) Uzimanje antibiotika ili probiotika, kao prevenciju za tkz. Travellers diarrhoea, ali samo uz savet i preporuku lekara.
4) Pažljivo slušajte savete turističkog vodiča. Uobičajeno je da se na ovakva daleka putovanja ide preko neke od turističkih agencija – odaberite pouzdanu i proverenu agenciju koja vam obezbeđuje turističkog vodiča koji će biti uz Vas i tokom puta i boravka.
Stigli ste na željenu destinaciju....Preporuke:
1) Ne koristiti vodu iz vodovoda ili lokalnih objekata za vodosnabdevanje! Koristiti flaširanu vodu! Vodu kupiti u klimatizovanom marketu, po preporuci vodiča, uz obaveznu kontrolu roka upotrebe.
2) Izbegavati led u pićima! Nije Vam poznato poreklo vode.
3) Koristiti bezbednu vodu (gore pomenutu) i za pranje zuba, i za pranje voća i povrća!
4) Ne kupovati namirnice van klimatizovanih marketa!
5) Nepasterizovano mleko obavezno prokuvati!
6) Konzumirati kuvana jela, a izbegavati dogrevanja ili držanje hrane van rashladnog uređaja!
7) Ljuštiti voće i povrće i izbegavati isto sa oštećenom korom!
8) Izbegavati salate zbog opasnosti da su tretirane kontaminiranom vodom!
9) Izbegavati mesta na kojima postoji izloženost muvama i komarcima!
10) Izbegavati konzumiranje nedovoljno obrađene hrane, poluproizvoda, jaja, rakova i školjki!
11) Ovo nije pravo mesto za degustiranje nepoznatih jela! Upoznajte se sa njima više čulom vida i mirisa nego ukusa!
12) Svako jelo ili piće sumnjivog izgleda, mirisa ili ukusa, odmah ostavite!
Ne zaboravite na osnovne higijenske navike: Pre i posle jela treba ruke prati.... i nakon upotrebe toaleta!
Sretan put!
Autor: Dr med.JASNA ĆOPIĆ, specijalista higijene
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h