• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

31. JANUAR – NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA
“DUVANSKI DIM JE SERIJSKI UBICA.”

            Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Subotici organizuje niz preventivnih i promotivnih aktivnosti o kojima Vas obaveštavamo očekujući Vašu punu podršku koja nije izostala i u svim dosadašnjim aktivnostima.
            Tema ovogodišnjeg obeležavanja je u znaku pasivnog pušenja, a slogan je ”Duvanski dim je serijski ubica”. U skladu sa ovom temom Zavod za javno zdravlje sa partnerima planira sledeće aktivnosti:

  1. TRIBINE SA OSNOVCIMA ”Pasivno pušenje” – u OŠ ”Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli 30.01.2009. god. (petak) u terminu od 12.00 sati. Predavači su mr sc. med. Nada Kosić Bibić i dr Zorica Dragaš. Školi će biti uručen i promotivni materijal namenjen za učenike (raspored časova, sveske, limfleti, posteri...).
  2. AKCIJA U RK CENTAR ”Duvanski dim je serijski ubica”– u holu RK Centar 31.01.2009.god. (subota) u terminu od 10.00 do 12.00 časova biće postavljeni štandovi. Predstavnici Zavoda za javno zdravlje u Subotici će deliti savete o prevenciji pušenja i savete o načinu odvikavanja od pušenja. Preventivni centar Doma zdravlja Subotica će organizovati prigodnu izložbu likovnih radova predškolaca, a u izložbi će uzeti učešće i učenici OŠ ”Žarko Zrenjanin”.  Farmaceuti Apoteke Subotica će deliti savete o lekovima i mogućnostima za preventivni tretman. Uz podršku mladih iz Crvenog krsta i učenika Srednje medicinske škole distribuiraće se promotivni materijal sugrađanima. Članovi ”AKA” centra, Centra za omladinski rad, plesni klub ”Stars” i ”Medžik” će izvesti prigodan zabavni program, a učenici Gimnazije ”Svetozar Marković” i Srednje medicinske škole će upriličiti zanimljivu modnu reviju. Na panoima će prolaznici moći ostaviti svoj trag u crtežu ili reči, a poznati subotički karikaturista Dragan Aćimović će dati svoj doprinos u karikaturi.
  3. AKCIJA NA GRADSKOM KLIZALIŠTU ”Mladi mladima”- 31.01.2009.god. (subota) u terminu od 15 do 17 časova mladi iz Crvenog krsta i Srednje medicinske škole će distribuirati promotivni materijal, a promoteri Biser sira će izvesti prigodan progam sa decom na klizalištu. Putem razglasa će biti puštani prigodni džinglovi. Predstavnici Zavoda za javno zdravlja Subotica će deliti savete zainteresovanim roditeljima i mladima.
  4. U toku 31.01.2009.god. će svim sugrađanima na blagajnama Maxi marketa i Tržnog centra KTC biti distribuiran promotivni materijal.
  5. Na svim lokalnim radio i TV stanicama očekujemo intenzivnije emitovanje prigodnih radio džinglova i TV spota ”Serijski ubica”.

U toku cele nedelje, od 26. do 31. januara, planiran je intenzivan preventivni rad u predškolskim i školskim ustanovama: predavanja, kreativne radionice, kvizovi i takmičenja, izložbe dečijih likovnih radova...

Mr sc. med. Nada Kosić Bibić

TRIBINA SA OSNOVCIMA

U multimedijalnoj prostoriji OŠ „Čaki Lajoš“ iz Bačke Topole 30. januara (petak) u terminu od 12.00 sati održana je tribina. Učesnici tribina su bili učenici sedmih i osmih razreda ove škole - po 5 učenika iz svakog razreda, ukupno 55 učenika. Tema tribina je bila upotreba duvana i posledice pasivne izloženosti sa posebnim naglaskom na fizičku aktivnost i reproduktivno zdravlje. Tribinu je vodila mr sc. med. Nada Kosić Bibić, lekar specijalista socoijalne medicine Zavoda za javno zdravlja Subotica. Na tribini su bili prisutni i lokalni mediji (novine i RTV) kojima su date izjave. Školi je predat i pisani promotivni materijal (sveske, rasporedi, limfleti, posteri...) u okviru Kampanje ”Duvanski dim je serijski ubica”.

SA AKCIJE U RK CENTAR
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Subotici je organizovao u holu RK Centar 31.01.2009.god. (subota) u terminu od 10 do 12 sati preventivnu akciju pod nazivom ”Duvanski dim je serijski ubica”. Cilj ove preventivne akcije je skretanje pažnje naših sugrađana na opasnosti pasivnog udisanja duvanskog dima, posebno ističući potrebu pridržavanja zabrane pušenja u zatvorenom prostoru i na javnim mestima. Predstavnici Zavoda za javno zdravlje u Subotici su davali savete o prevenciji pušenja i savete o načinu odvikavanja od pušenja. Preventivni centar Doma zdravlja Subotica je organiuovao prigodnu izložbu dečijih likovnih radova, a farmaceuti Apoteke Subotica su delili savete o pomoćnim lekovitim sredstvima za odvikavanje od pušenja. Uz podršku učenika Srednje medicinske škole i mladih iz Crvenog krsta distribuiran je bogat i raznovrstan promotivni materijal prisutnim sugrađanima, a članovi AKA-a trening centra, ”Stars”-a iMagic”-a su svojom muzikom, igrom i plesom ulepšali ovu akciju i uputili poruku svojim vršnjacima šta je to za njih pravi izbor koji će očuvati i unaprediti  zdravlje. Učenici Gimnazije i Srednje medicinske škole su upriličili modnu reviju i ukazali mladima na kreativne načine zadovoljavanja razvojnih potreba. Nosili su modele P...S... modne kolekcije, butika Dominus uz majice i kačkete sa porukom „Duvanski dim je serijski ubica“. Na panoima su učenici OŠ ”Žarko Zrenjaninpriredili izložbu likovnih radova i eksponata na temu pasivnog pušenja. Poznati subotički karikaturista je dao svoj doprinos ovoj akciji u vidu 3 karikature koje su bile izložene na panoima. U knjižari-caffePlato su na stolovima bili postavljeni, za ovu priliku pripremljeni, natpisi sa obaveštenjem o 31. januaru i pozivom da se ne puši dok traje akcija. U toku dana je svim sugrađanima na blagajnama Maxi marketa i Tržnog centra KTC distribuiran prigodan promotivni materijal. Akciju su ispratili i brojni lokalni mediji.

 

 

SA AKCIJE NA GRADSKOM KLIZALIŠTU
Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Subotici je organizovao na Gradskom klizalištu 31.01.2009.god. (subota) u terminu od 15.30 do 17.30 sati preventivnu akciju pod nazivom ”Mladi mladima”. Cilj ove preventivne akcije je da mladi prenesu poruke svojim vršnjacima o činjenicama i zabludama upotrebe duvana, kao i o posledicama pasivne izloženosti duvanskom dimu. Članovi Mini kluba iz Centra za rekreacijui animaciju su animirali prisutnu decu na klizalištu, organizovali razne igre i kviz takmičenja i delili kao nagrade bogat i raznovrstan promotivni materijal svim prisutnima

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati