• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

REZIDUI NEORGANSKIH KONTAMINANATA

Od ukupno 109 elemenata koji se nalaze u periodnom sistemu elemenata oko 80 se tretiraju kao metali i metaloidi , a od tog broja toksične efekte izazivaju manje od 30 elemenata.
Neki metali i metaloidi predstavljaju permanentnu opasnost po zdravlje ljudi, jer i u veoma malim količinama mogu da dovedu do oštećenja vitalnih funkcija organizma. Oni se definišu kao neorganski kontaminanti.
U najčešće kontaminanti visoke toksičnosti su sledeći hemijski elemenati –metali i metaloidi- :

Metali Metaloidi
♦ berilijum (Be) ♦ arsen (As)
♦ antimon (Sb)
♦ olovo (Pb)
♦ živa (Hg)
♦ cink (Zn)
♦ kalaj (Sn)
♦ bakar (Cu)
♦ nikal (Ni)
♦ mangan (Mn)
♦ kobalt (Co)
♦ kadmijum (Cd)

Sadržaj rezidua neorganskih kontaminanata je u našoj zemlji zakonski regulisan Pravilnikom o količinama pesticida, metala i metaloida i drugih otrovnih supstancija, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u namirnicama (Službeni list SRJ broj 5/1992). Ukoliko su određeni metali i metaloidi u namirnicama i vodi za piće prisutni u količinama većim od Pravilnikom propisanih maksimalno dozvoljena koncentracija (MDK) vrednosti smatraju se neorganskom kontaminantima.
Zagađenje namirnica ovim hemijskim supstancama označava se kao hemijska kontaminacija vode i hrane. Kontaminacija hrane i životne sredine navedenim kontaminantima može biti :

  1. primarna
  2. sekundarna

Primarna kontaminacija najčešće potiče iz prirodnih izvora ali može biti i posledica namernih ili slučajnih ljudskih aktivnosti. Do kontaminacije može doći putem :

  1. vazduha
  2. zemljišta
  3. zagađenih vodotokova
  4. iz industrijskih postrojenja
  5. preko izduvnih gasova motornih vozila
  6. zaštitnih sredstava koja se koriste u poljoprivredi

Sekundarna kontaminacija je posledica zagađenja namirnica u toku proizvodnje, prometa, transporta, čuvanja ili su poreklom iz ambalažnog materijala ili zagađene okoline. Bez obzira o kojoj vrsti kontaminacije se radi neorganski kontaminanati su prisutni kao ostaci tj. rezidui-.
Poznavanje puteva zagađivanja hrane navedenim štetnim sastojcima omogućava da se objasne analitički podaci o količinama pojedinih elemenata u različitim uzorcima i da se predlažu mere za sprečavanje zagađenja i zaštitu zdravlja ljudi.

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati