• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA SUBOTICA I CRVENI KRST SUBOTICA

PROGRAM AKCIJE

"ULAGANJE U ZDRAVLJE – STVARANJE BEZBEDNIJE BUDU?NOSTI"

4. APRIL 2007. (SREDA)

OD 10,00 DO 12,00 SATI

Na Trgu Slobode (sune`ani sat)

Vreme
Aktivnosti
10,00 – 11,00
Deca crtaju na sune`anom satu
10,00 – 12,00
Zdravstveni radnici Zavoda za zaštitu zdravlja i Doma zdravlja Subotica informišu stanovništva o zdravim stilovima života, rizicima za polno prenosive bolesti i prevenciji, imunizaciji, alergenima u životnoj sredini, uticaju buke, merenje krvnog pritiska, telesne mase, odre?ivanje BMI – indeksa telesne mase. Farmaceuti Apoteke Subotica informišu stanovništvo i dele savete.
10,00 – 12,00
Promoteri zdravlja iz Medicinske škole, Forum Syd-a i Crvenog krsta dele promotivni materijal
11,00 – 11,30
Umetnie`ki program


Pozdravna ree` – predstavnik Skupštine Opštine Subotica

Recitacije dee`jih literarnih radova OŠ; “Jovan Miki?”

Baletski studio “Larisa” - Igrae`ka

Recitacija na engleskom - vrti? Zorka, PU “Naša radost”

Plesni klub Stars – plesni disko miks, hip-hop

Forum Syd – promocija dramske sekcije

Dodela nagrada za dee`je likovne radove


AKCIJA NA TRGU

U organizaciji Zavoda za zaštitu zdravlja i Crvenog krsta sprovedena je Akcija na centralnom gradskom Trgu Slobode u periodu od 10 do 12 casova. Oko 100 dece predškolske ustanove Naša radost i nižih razreda osnovnih škola su oslikali suncani sat svojim porukama o zdravlju i zaštiti životne sredine. U periodi od 11,00 do 11,40 casova uprilicen je umetnicki deo programa na Trgu koju je otvorio predstavnik Skupštine opštine Subotica, g-din Goran Stoparic, clan OV zadužen za zdrvlje i zaštitu životne sredine. Ucenici OŠ “Jovan Mikic” su recitovali u slavu zdravlja, a poznate Suboticke plesne grupe, Stars i Vitalis, su izvele plesne tacke koji su brojni Suboticani burno aplauzom nagradili. Predškolci vrtica na Zorci u okviru programa “Firs step”, edukacije na englskom jeziku, su izveli recitacije o telu, higijeni i pravilnoj ishrani. Crveni krst je obezbedio prigodne poklone za brojne mališane koji su danas ucestvovali u aktivnostima na Trgu. Voditelji umetnickog programa su ucenici cetvrtog razreda Medicinske škole. Suboticka Mlekara i Teras, udruženje za organsku hranu su podržali i pomogli ovu manifestaciji. Svi lokalni elektronski i pisani mediji su ispratili akciju.

Lekari i više medicinske sestre Službe socijalne medicine su na trgu promovisali zdrave stilove života i informisali stanovništvo o aktivnostima Savetovališta za odvikavanje od pušenja. Bogat i raznovrstan promotivni materijal (oko 3000 komada – brošura, agitki, lifleta, nalepnica, postera...) su se našli u rukama brojne publike i posetailaca na centralnom Subotickom trgu uz podršku mladih promotera zdravlja iz Medicinske škole, Crvenog krsta i Forum Syd-a. Zdravlje je najveca i najvažnija vrednost svakog pojedinca i važnost svakodnevnog ocuvanja i unapredenja zdravlja kao formulu kvalitenijeg i dužeg života i svakako bezbednije buducnosti prepoznali su brojni Suboticani koji su ciljano ili slucajno danas bili prisutni na trgu.

Odeljenje epidemiologije je predstavilo svoje aktivnosti iz oblasti prevencije zaraznih bolesti, u prvom redu upoznavanje gradana sa najnovijim izmenama u kalendaru obavezne sistematske imunizacije. Gradane je najviše zanimalo uvodenje vakcina protiv Hemofilusa influence tipa B i protiv hepatitisa B, kao i uvodenje vakcinacije protiv tetanusa za lica uzrasta 30, 40, 50 i 60 godina starosti. Tim povodom podeljeno je 200 agitki. Takode, gradani su postavljali pitanja i u vezi hepatitisa A, hepatitisa C, AIDS-a (podeljeno je oko 50 agitki našeg Savetovališta za prevenciju HIV-a), kao i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Služba higijene i zaštite životne sredine - Savetovalište za pravilnu ishranu Odeljenja higijene je promovisalo svoju delatnost putem saveta i pisanih preporuka o ishrani. Posetioci manifestacije su imali priliku da provere krvni pritisak (40), merena je telesna masa i odredivan indeks telesne mase (80), deljene su preporuke za pravilnu ishranu dece i odraslih, dovoljan unos joda putem ishrane (80) i preporuke za hiperlipoproteinamije i sideropenicnu anemiju (20). Odeljenje zaštite životne sredine promovisalo je svoju delatnost putem postera, saveta i pisanih preporuka vezanih za kvalitet životne sredine i njen uticaj na ljudsko zdravlje. Posetioci manifestacije su imali priliku da upoznaju osnovne parametre zagadenja vode i vazduha, uticaj buke, kao i alergeno dejstvo polena u životnoj sredini. U toku akcije podeljen je sav propagandni materijal (100 kom).


Dom zdravlja Subotica - vršnjacki edukatori Savetovalište za mlade su na trgu ogranizovali kratki kviz znanja o reprodutivnom zdravlju za mlade, davali savete i delili promotivni materijal.

Dom zdravlja Subotica - medicinske sestre Preventivnog centra i Polivalentne patronaže su merile krvni pritisak zainteresovani Suboticanima i promovisale aktivnosti Preventivnog centra.

Omladinci dramske sekcije Forum Syd-a su napravili interersantne maske kojima su promovisali zdravlje i ukazivali na rizike po zdravlje. Pripremljen je prigodan kviz znanja o zdravlju i simbolicni pokloni za najuspešnije i najmlade sugradane na kvizu (baloni u interesantnim oblicima, voce...).


MONITORING

Radno vreme

Sertifikati