Cink,
Zincum, Zn, otkrio je Andreas Marggraf, Nemac, 1746. godine. Ime mu potiče od
nemačke reči zinke, što znači zubac zbog pojavljivanja cink karbonata u rudama
zupčastog oblika. Cink je plavkasto beli metal, široko rasprostranjen u prirodi
jer ga u malim količinama ima u gotovo svim vulkanskim stenama. U prirodi se
ne nalazi u elementarnom obliku, već u vidu cinkovih jedinjenja. Sfalerit, ZnS
je glavna cinkova ruda. Cink ima široku primenu u proizvodnji različitih legura,
guma, boja, keramike, kozmetike, tekstila i farmaceutskih artikala. Metalna
(livacka) groznica, opisana kao profesinalna bolest još 1832.godine, nastala
je kao posledica ekspozicije većim koncentracijama dima oksida cinka i drugih
metala.
Cink i čovekovo zdravlje
Smatra
se da je od tkz.oligoelemenata, posle gvožda, Zn na drugom mestu po važnosti
za ljudski organizam. Pošto organizam nije sposoban da ga sam proizvodi, neophodno
je unošenje putem namirnica, dodatka ishrani ili čak i medikamenata. Preporuke
o potrebnom unosu nisu definitivne i razlikuju se među pojedinim zemljama. Za
žene vrednosti se kreću od 7-12mg/d (na dan), za trudnice i dojilje od 15 -25mg/d,
a za muškarce od 10-15 mg/d. Vrednosti na koje u literaturi nailazimo kada su
u pitanju deca, zavise od uzrasta, a takođe postoje razlike između evropskih
i američkih preporuka. Navedeno je verovatno posledica nedovoljno jasnog procesa
iskorišćavanja cinka iz digestivnog trakta. Ono što se zna, da je apsorpcija
moguća u nekim delovima intestinalnog trakta uz delovanje nekih činilaca iz
hrane, kao pomažućih faktora, kao što su: vitamini A i C, bakar, kalcijum, fosfati,
neke aminokiseline. Takođe, utvrđeno je da se cink bolje apsorbuje iz namirnica
životinjskog porekla i to bolje iz crvenih mesa nego iz namirnica biljnog porekla.
Manjak fosfora, visok unos kalcijuma, alkohol, tetraciklinski lekovi, ishrana
bogata fitatima se navode kao krivci za otežanu apsorpciju.
Prirodni
izvori Zn u 100g jestivog dela pojedinih namirnicama
Namirnice |
Sadržaj Zn |
1. ostrige | 160,0 mg |
2. haringa | 70,0-120,0 mg |
3. pšenicne mekinje | 14,0 mg |
4. kvasac | 8,0 mg |
5. kukuruz | 2,5 mg |
6. govedina | 2,0-5,0 mg |
7. svinjska jetra | 3,0-15,0 mg |
8. jaje-žumance | 2,6-4,0 mg |
9. grašak | 3,0-5,0 mg |
10. seme bundeve | 9,0 mg |
11. sok od jabuke | 1,2-1,4 mg |
12. mleko | 0,4-0,3 mg |
13. sir | 2,4 mg |
Cink
je uključen u brojne biohemijske i metaboličke procese u organizmu. Nalazi se
kao sastavni deo metaloenzima, ulazi u sastav insulina i neophodan je za stvaranje
rezervi insulina. Važan je u formiranju strukture hormona rasta i za dobro funkcionisanje
imunog sistema. Neophodan je za stabilnost struktura DNK i RNK, ribozoma i transport
kiseonika. Posledice deficita cinka su sledeće: zaostajanje u rastu, gubitak
apetita, izmenjeno čulo ukusa i mirisa, promene na koži najčešće u vidu dermatitisa,
slabije zarastanje rana, proređivanje i gubitak kose, oslabljen imunitet.
Nasuprot deficitu, unos većih količina cinka nosi sa sobom slične posledice
koje su uglavnom vezane za pad imuniteta. Suplementacija se preporučuje samo
kada raspolažemo sa dovoljno jasnih dokaza da je zdravlje ugroženo zbog nedovoljnog
unosa cinka.
Autor : Dr med. JASNA ĆOPIĆ
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h