PREHRAMBENE BOJE
Za njihovu proizvodnju najèešće se koriste sledeći postupci
: 2.2. veštaèke boje rastvorljive u mastima
Važno
organoleptièko svojstvo životnih namirnica je -boja-. Ona služi služi kao merilo
zrelosti, stepena rafinacije, čistoće, svežine, ispravnosti namirnica i njihovih
proizvoda. Da bi se omogućila adekvatna trgovina u okvirima Evropske zajednice
izvršena je harmonizacija u oblasti važećih regulativa. Tako je usvojen sistem
E brojeva za označavanje aditiva u prehrambenim proizvodima kao alternativa označavanju
aditiva specificnim nazivima , koji su često dugački i kompleksne strukture. Brojevima
od E100 do E199 oznaèeni su aditivi -boje- za prehrambene proizvode prema funkcionalnim
svojstvima.
Upotreba
aditiva -boja- je zakonski regulisana. Prema važećem Pravilniku* boje su supstance
koje se koriste za bojenje namirnica, a mogu da budu ekstrakti prirodnih sirovina
i sintetski proizvedena jedinjenja, iskljuèujući: namirnice ( u osušenom ili
koncentrovanom obliku), arome koje sekundarno mogu da boje prehrambene proizvode
i boje koje se koriste samo za bojenje nejestivih spoljašnjih delova prehrambenih
proizvoda ( kora sira, omotaèi za kobasice i slično).
Bojenje
prehrambenih proizvoda ima za cilj da se nadoknadi gubitak boje nastao tokom
prerade namirnica, jer je boja namirnice čoveku prvi utisak o njenom kvalitetu.
Prehrambena industrija nastoji da zadovolji ove navike ljudi, vodeći pri tome
računa da bojenje namirnica ne pokriva njihov loš kvalitet. Za bojenje životnih
namirnica koriste se mnoge prirodne i sintetske boje.
Podela boja za bojenje životnih namirnica:
* karotini i karotinoidi - E160 (i/ii),
* hlorofil i bakarni kompleks hlorofila - E140 (i/ii)
* prirodni pigment košenile - E120
* crvena cvekla ili betanin - E162
* kapsantin i kapsorubin - E160 c
* karamel - E150 (a,b,c i d)
* anato - E160 b
* biljni ugalj - E153
* "Pravilnik o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o
drugim zahtevima za aditiva i njihove mešavine", Službeni list
SCG broj 56/2003.
• ekstrakcijom iz prirodnih sirovina
• fermentativnim procesom uz upotrebu prirodnih sojeva gljivica
• karbonizacija biljnog materijala
2.veštačke bojene materije - koje se dalje dele na
2.1. veštačke boje rastvorljive u vodi
* tartrazin - E 102
* sanset žuta - E 110
* azorubin - E122
* amarant - E 123
* ponso 4R - E124
* eritrozin E - 127
* alura crvena AC - E129
*patent plava - E 131
* indigotin - E132
* sudan I
*sudan II
* sudan III
* sudan IV
Navedeni aditivi predstavljaju jedinjenja koja se za potrebe industrije proizvode
veštačkim – sintetskim putem.
Prehrambena industrija danas nudi veliki broj artikala koji sadrže navedene
aditive. Njihova svrha najčešće je kozmetičke prirode - učiniti proizvod što
atraktivnijim, dok istovremeno najčešće ljudskom organizmu uskraćuju vitalne
nutrijente. Takva hrana je po pravilu bogata (hidrogeniranim) mastima, šećerom
i solju, a umesto vitamina i minerala sadrži prehrambene boje.
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h