„Mladi kuvaju” u Hemijsko-tehnološkoj školi
Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom Zavod za javno zdravlje Subotica, u saradnji sa Hemijsko-tehnološkom školom u Subotici, organizuje promotivne akciju „Mladi kuvaju” u kojoj će srednjoškolci Hemijsko-tehnološke i Medicinske škole imati priliku da sami isprobaju veštine kuvanja.
Cilj ovih promotivnih akcija je osposobljavanje mladih da samostalno pripreme zdrav obrok i odaberu zdrave navike u ishrani. Polaznici su učenici Hemijsko-tehnološke i Medicinske škole koji su u okviru Svetskog dana hrane (16. oktobra) prošli edukativne seminare o pravilnoj ishrani i poremećajima ishrane i koji će pripremljene obroke servirati svojim vršnjacima.
Mladi će pripremati: slane mafine sa sirom i spanaćem, pileću salatu kao celovit obrok i čizkejk u čaši ili voćnu salatu. Seminar će voditi lekari i nutricionista Zavoda za javno zdravlje Subotica.
SA PROMOTIVNE AKCIJE
Prostoriju Poslastičarnice Hemijsko-tehnološke škole je 7. novembra od 8 do 12 časova ispunilo dobro raspoloženje mladih koji su bili spremni da isprobaju i steknu nove kulinarske veštine, kao i da nauče i isprobaju recepte po preporukama pravilne ishrane. Petnaest mladih iz Medicinske i Hemijske škole vodili su dr Nada Kosić Bibić, dr Mirjana Dakić i Nada Macura, nutricionista iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, kao i Profesorke Nataša Nikoloski i Teodora Telek. Mladi kuvari su pripremili: mafine sa sirom i spanaćem i mafine sa paprikom i kukuruzom, pileću salatu kao celovit obrok, čizkejk u čaši i voćnu salatu kao desert. Svi mladi su učestvovali u kuvanju, a na kraju su i isprobali sve što je pripremljeno.... Učenicima Medicinske škole su se dopali pripremljeni obroci, a mnogi će i kod kuće isprobati ove recepte. Učenicima Hemijske škole povrće nije omiljena hrana pa su pileću salatu i mafine sa spanaćem poslali da ih probaju njihovi profesori.
Lokalni mediji su ispratili akciju u kojoj su mladi kuvali.
Evo i receptata obroka koje su mladi pripremali:
Mafini sa sirom i spanaćem
Sastojci: 4 jaja, malo soli, 2 praška za pecivo, 250g belog brašna, 250g kukuruznog brašna, 500ml jogurta, 150g putera ili 2 dl ulja, 2 kafene kašike susama (i/ili semenke bundeve/lana/suncokreta) za posipanje, 300 g spanaća, 300 g sitnog sira.
Priprema: U jednoj posudi sjediniti suve sastojke. U drugoj posudi umutiti jaja, jogurt i ulje i sjediniti sa suvim sastojcima, zatim dodati sitan sir. Obariti spanać, ocediti, sitno iseckati i na kraju dodati pripremljenoj smesi.
Smesu sipati u korpice za mafine, posuti susamom i peći 20 min na 200°C.
Mafini sa paprikom i kukuruzom
Sastojci:150g pšeničnog brašna, 150 g kukuruznog brašna, 1 kafena kašičica soli, ½ praška za pecivo, 2 jaja, 1 jogurt, 50 ml ulja, 1 crvena sveža paprika (ili dve pečene), 400 g kukuruza šećerca, 2 kašike sirovog suncokreta, biljni začini po želji (majčina dušica, vlašac, peršunov list...).
Priprema: Kukuruz skuvajte i ohladite. U činiji pomešajte obe vrste brašna i prašak za pecivo. Posebno umutite jaja sa jogurtom i uljem i sve sjedinite. Zatim u testo dodajte sitno seckanu papriku, kukuruz i začine. Testo sipajte u kalupe i pecite oko 30 min na 200°C.
Pileća salata
Osnovni sastojci: 500g pilećeg belog mesa (bez kostiju), kockice dvopeka (ili seckani raženi hleb ili integralna testenina)
Povrće: zelena salata (puterica, crvena hrskava, hrastov list… ), rukola, matovilac, paprika, paradajz, šargarepa, šampinjoni, kukuruz šećerac...
Napomena: potrebno je odabrati bar tri vrste povrća!
Ostali sastojci po izboru:
Biljni začini: bosiljak, origano, majčina dušica, peršunov list, vlašac, beli luk...
Jezgrasto voće i semenke: orah, badem, lešnik, kikiriki, semenke suncokreta, bundeve, susama, lana...
Ostali dodaci: maslinovo ulje, grčki jogurt, limunov sok, jabukovo sirće, so, biber...
Voćna salata
Osnovni sastojci: voće po izboru (jabuka, kruška, banana, grožđe, mandarina, kivi, ananas…
Napomena: potrebno je odabrati bar tri vrste voća!
Ostali sastojci po izboru: med, crna čokolada, jezgrasto voće ...
Čizkejk u čaši
Osnovni sastojci: 1400g Grčkog jogurta (2 kantice od 700g), 500g sitnog sira “Moja Kravica”, 400g mlevenih orašastih plodova (oraha, badema, lešnika), 3 limuna, 500-600 g malina, 250g čia semenki, 200g meda.
Priprema: U šerpicu staviti maline i grejati ih dok se ne otope i puste sok, zatim dodati čia semenke i kratko prokrčkati, potom ostaviti smesu da se ohladi. U drugoj posudi sjediniti grčki jogurt, sitan sir, med i limun.
Na dno čaše staviti po 2 kašike orašastih plodova, preko toga par kašika mlečnog fila i na kraju fil od malina.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h