• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Najava akcije u MZ Stari Žednik

 

    Centar za promociju zdravlja, u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica i Crvenim krstom Subotica, planira 10. marta u terminu od 8 do 10 časova održati akciju u prostorijama MZ Stari Žednik, ul. Trg slobode 4. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, te uraditi EKG, izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase ili stepen uhranjenosti). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

     Mart mesec je i mesec borbe protiv malignih bolesti pa će sugrađani moći da urade i FOB-test koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici, a ženama će se uraditi palpatorni pregled dojki. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju prevencije malignih bolesti i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja.

     Volonteri Crvenog krsta Subotica će deliti pakete socijalno ugroženim stanovnicima ove mesne zajednice i održati edukaciju u OŠ „Pionir“ ne temu „Odgovorno polno ponašanje“.

  

Sa Akcije u MZ Stari Žednik

    Dana 10. marta od 8 do 10 časova timovi Zavoda za javno zdravlje Subotica i Doma zdravlja Subotica su uz podršku volontera Crvenog krsta Subotica, kontrolisali zdravstveno stanje zainteresovanim stanovnicima MZ Stari Žednik. Veliki broj sugrađana je pokazao zainteresovanost za kontrolu svoga zdravlja pa je akcija bila dobro posećena.

    Zaposleni Doma zdravlja su izmerili krvni pritisak i šećer u krvi kod 31 osobe, uradili EKG i podelili 15 FOB-testova sa uputstvom na koji način da ga urade kod kuće. Očitavanje testa je zakazano za 14. i 15. mart (utorak i sreda) u prostorijama MZ, a patronažna sestra će ih očitati.

    Zaposleni Zavoda su kod 24 osobe izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (indeks telesne mase). Na preglede je najviše došlo osoba uzrasta 65 do 74 godine (33%), potom 50-64 godine (29%), a svaka četvrta osoba je mlađa od 50 godina. Na akciji je bilo najmanje starijih od 75 godina (12%).

    Kod 10 osoba (32%) su izmerene vrednosti šećera iznad normalnih i novootkriveni pacijenati su upućeni kod izabranog lekara na dalju dijagnostiku i lečenje. Na akciji je bilo i 5 dijabetičara koji su kontrolisali svoju hroničnu bolest.

    Kod 9 osoba (29%) je izmeren visok krvni pritisak. Dati su saveti o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje visokog krvnog pritiska.

    Indeks telesne mase je kod 6 osoba bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25 do 30kg/m2) i kod 10 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/m2). Ukupno 16 osoba ima prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (67%). Merenja su vršena na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja su dala i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i savete u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.


 Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnog uzimanja propisane terapije i redovnih kontrola zdravlja. Podeljen je i prigodan promotivni materijal.


Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine

Načelnik Centra za promociju zdravlje

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati