• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

OSTEOPOROZA

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju u čijoj osnovi je poremećaj metabolizma kalcijuma, nastao u smislu povećanog izlaska ove mineralne materije iz kostiju.
Međunarodni dan borbe protiv ove bolesti je ustanovljen pošto se poslednjih godina, možda decenija, beleži svuda u svetu i kod nas negativan trend kretanja osteoporoze. Ova bolest se češće razvija kod osoba ženskog pola i posle menopauze, ali stopa oboljevanja značajno raste poslednjih godina, pa i kod osoba muškog pola. Ukupno starenje stanovništva, način ishrane: brza hrana, nedovoljno uzimanje namirnica koje su izvori kalcijuma i D vitamina uz nedovoljnu fizičku aktivnost (kola, kancelarija) osnovni su faktori koji dovode do značajnog povećanja učestalosti osteoporoze svuda u svetu, gde stanovništvo živi na ovakav način.
Veoma je važno znati da se ova bolest može i sprečiti, u svakom slučaju uspešno lečiti samo je važno otkriti je u počrtnoj fazi – a danas je to moguće relativno lako i jednostavno. Osteoporoza se razvija uz bolove u kostima, učestale prelome koji kasnije nastaju spontano i vrlo često može u krajnjem ishodu da dovede do trajne onesposobljenosti osobe za samostalan svakodnevni život.

REVOLUCIONARNI NOVI LEK U LEČENJU OSTEOPOROZE
(preuzeto iz http:origoegeszseg.hu)

Već od januara 2006. godine u promet će se naći preparat koji obolelima od teške osteoporoze daje novu alternativu u lečenju. U Mađarskoj je registrovan pod imenom TERIPARATID. To je prvi takav lek koji ne samo da zaustavlja već i utiče na ponovnu izgradnju već oštećenih kostiju. Za relativno kratko vreme lečenja dostognuti pozitivini rezultati u izgradnji koštane mase se trajno zadržavaju.
Osteoporoza je pored srčanih, cirkulatornih i kancerognih oboljenja jedna od najznačajnijih javno - zdravstvenih problema, po procenama pogađa, gotovo, 10% stanovništva. Razređenje kostiju dovodi do gubitka koštane mase i do oštećenja koštane strukture, tako da kosti postaju lomljive. Najčešće posledice su prelomi kičmenih pršljenova, predela kuka i podlaktice. Pomenute povrede često dovode do nepovratnog pogoršanja kvaliteta života.
Do dobi od trideset godina intenzivniji su procesi izgradnje koštane strukture, a nakon toga lagano dominira razgradnja, odnosno gubitak koštane mase. Simptomi kao što su :bolovi u zglobovima, teškoće u kretanju teraju bolesnika u smanjenje aktivnosti i život sa sve manje kretanja, što još više utiče na razgradnju kostiju, koju bi fizička aktivnost značajno usporila.
Smanjenje nivoa estrogena, ženskog polnog hormona, takođe utiče na strukturu kostiju. Tako ulaskom u menopauzu, žene između 40 i 60 godina od normalne koštane mase mogu izgubiti čak trećinu. U dobi posle 60-te godine osteoporoza se podjednako javlja kod oba pola. Predispoziciju za osteoporozu predstavlja ne samo ženski pol i rana menopauza, već i sitnija konstitucija tela, porodična sklonost, ishrana siromašna kalcijumom, preterana upotreba alkohola, kafe i napitaka bogatih kofeinom, pušenje i dugotrajna upotreba steroidnih preparata.
Preparati do sada korišćeni u lečenju osteoporoze i zaustavljanju njenog napredovanja pokazali su se kao izuzetno ograničeni - oštečene kosti više ne mogu " lečiti ".
Novi lek TERIPARATID predstavlja značajan pomak u lečenju osteoporoze u periodu postmenopauze i lečenju izrazito teških oblika bolesti. Ovaj preparat sintetisan je biotehnologijom, a inače se može naći u ljudskom organizmu. Za kratko vreme omogućuje reizgradnju kosti, povećava koštanu masu i popravlja oštećenu koštanu strukturu. Dobro deluje čak i kod teških slučajeva sa višestrukim prelomima. Poboljšanje je primetno već nakon trećeg meseca upotrebe, terapija je relativno kratka, jer se već nakon 18 meseci aplikacije postižu efekti koji traju godinama. Novi lek ne može se koristiti oralno, zato što molekule belančevina koji se u njemu nalaze želudačna kiselina razgrađuje. Zato je predviđeno da se dnevne doze daju u obliku jednostavnih i konfornih tzv. " pen " injekcija koje se potkožno aplikuju.

U velikom broju država Evropske Unije lek se već nalazi u prometu, za sada samo u terapiji izuzetno teških oblika osteoporoze, kod kojih dosadašnje lečenje nije pokazalo nikakav uspeh.
Bone Mass Measurements

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati