• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

SA MANIFESTACIJE U ATRIUMU HOTELA GALERIJA

   

U susret Svetskom danu srca organizovan je bazar zdravlja - 26. septembra, u vremenu od 10-13 časova.  Karakterisalo ga je prisustvo pretežno mlađih ljudi i prijatna atmosfera. Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje je za 10 osoba obavio standardna merenja radi procene telesne uhranjenosti, kao i određivanje telesne kompozicije (telesni sastav: koštana masa, mišići, masti, voda, procena telesne konstitucije i metaboličke starosti).


Najstariji je bio sugrađanin 1956. godište, a najmlađa je bila sugrađanka 2006. godište. Fiziološka ishranjenost je izmerena kod 6 osoba, predgojaznost kod 2 osobe i gojaznost 1. stepena kod 2 osobe. Preventivni centar Doma zdravlja Subotica je obavio merenja za 42 osobe. Jedna osoba je imala šećernu bolest, a povišene vrednosti šećera u krvi su izmerene kod 5 osoba, zatim povišene vrednosti holesterola u krvi su izmerene kod 11 osoba i povišen krvni pritisak je izmeren kod 3 osobe.


Razgovaralo se o zdravom načinu života, pravilnoj ishrani, zatim o navikama, kao i o dobro poznatim rizicima za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Saveti stručnjaka i podela promotivnog materijala su uvek usmereni prema prevenciji ovih bolesti, koje su po svojoj prirodi preventabilne (mogu se sprečiti) i koje su istovremeno prvi uzrok smrtnosti stanovništva svuda u Svetu.


Dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati