Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица ће, поводом Европског дана правилне исхране и кувања са децом и реализације Пројекта „Исхрана и животне навике по мери средњошколаца” у сарадњи са Хемијско-технолошком школом у Суботици, организовати 8. новембра промотивну акцију „Млади кувају” у којој ће млади имати прилику да сами испробају вештине кувања. Циљ ове промотивне акције је оспособљавање младих да самостално припреме здрав оброк и одаберу здраве навике у исхрани. Полазници су 2 групе ученика Хемијско-технолошке школе (по 20-так ученика ИИ разреда у свакој групи) који ће припремљене оброке сервирати својим вршњацима.
Садржај обуке: слани мафини, Цезар салата и колач са јабукама и овсеним пахуљама. Обуке ће се одржати у просторијама школе (школска пекара) у терминима од 12 часова и 14 часова (2 групе).
Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ
Просторије пекаре и кухиње Хемијско-технолошке школе је 08. новембра од 12 до 16 часова испунило добро расположење младих који су били спремни да испробају и стекну нове кулинарске вештине, као и да науче и испробају рецепте по препорукама правилне исхране. Одржане су две демонстрационе радионице на којима је по двадесет младих кувара испробало вештине припреме здравих оброка, а водили су их др Нада Косић Бибић и Нада Мацура, нутрициониста из Завода за јавно здравље Суботица, као и професорица Хемијско-технолошке школе Данијела Мутабџија. Млади кувари су припремили: мафине са поврћем, колач са јабукама и овсеним пахуљама и Цезар салату са пилетином као целовит оброк. Сви ученици су учествовали у припреми оброка, а на задовољство водитеља, сви ученици су на крају и испробали све што је припремљено....младима се највише свидео колач са јабукама и пахуљама, а поврће није најомиљеније међу младима.
Локални медији су испратили акцију у којој су млади кували.
КОЛАЧ СА ОВСЕНИМ ПАХУЉАМА И ЈАБУКАМА (Мера је шоља од 2 дл)
Припрема:
Све суве састојке спојити у једној чинији. Изрендати јабуке и додати у суве састојке. У другој чинији спојити све мокре састојке, а затим их полако, уз мешање сипати у суве састојке. Подмазати плех и посути брашном па сипати смесу и пећи у претходно загрејаној рерни на 180C око 35 минута.
МАФИНИ СА ПОВРЋЕМ
Састојци:
Припрема:
Поврће исецкати на коцкице. Све састојке умутити да се добије густа маса и сипати у калуп за мафине који је претходно подмазан са мало уља и посут брашном. Пећи у загрејаној пећници на 200C око 20 мин.
Напомена: Од ове масе добије се 24 комада већих мафина -2 калупа.
ЦЕЗАР САЛАТА
Састојци:
Припрема.
Пилеће бело месо испећи на грил тигању и гљиве, додати исецкани тост хлеб. Исецкати зелену салату, бели лук, чери парадајз, паприку. Помешати све састојке и прелити јогуртом, лимуном, маслиновим уљем и додати пармезан, зачинити по укусу.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h