СВЕТСКА НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ПРЕКОМЕРНЕ УПОТРЕБЕ СОЛИ
Со је примарни извор натријума чији повећан унос утиче на појаву повишеног крвног притиска и следствено повећани ризик од обољења срца и крвних судова.
Повећана производња прерађене хране, урбанизација и промена начина живота су довеле до тога да су се намирнице богате непожељним мастима, шећером, сољу и адитивима нашле на нашој свакодневној трпези. Са друге стране, смањио се унос воћа, поврћа и интегралних житарица који су добар извор калијума, минерала који насупрот натријуму утиче на снижење крвног притиска. Важно је напоменути да со која се конзумира мора да буде јодирана, јер је у нашој популацији со главни извор јода у исхрани.
Становништво углавном уноси превише соли, у просеку 9-12 грама на дан, односно двоструко више у односу на препоруке Светске здравствене организације које износе 5-6 грама дневно. Државе чланице Светске здравствене организације су се сложиле да смање унос соли на популационом нивоу за око 30% до 2025.године. Смањење уноса соли је препознато као најисплатљивија мера којом државе могу да побољшају здравствено стање становништва. Овакво смањење уноса соли додаје 1 годину живота у здрављу сваком становнику у просеку, а процењено је да би могло спречити 2,5 милиона превремених смрти сваке године.
Свест потрошача о важности смањења уноса натријума путем хране је најважнија карика у смањењу уноса кухињске соли једне популације. Одабиром производа који у декларацији имају нижи садржај натријума, произвођачима се шаље сигнал да се таква храна тражи и да је потребна на тржишту. Важност смањења уноса кухињске соли треба промовисати путем социјалних мрежа, масмедија, у обдаништима, школама, на радним местима.
Завод за јавно здравље Суботица у оквиру посебних Програма у области јавног здравља за територију АП Војводине, спроводи програм контроле садржаја натријум-хлорида у оброцима организоване друштвене исхране деце предшколског узраста и адолесцената на територији Севернобачког округа. Општи циљ овог програма је смањење уноса кухињске соли у оброцима друштвене исхране деце предшколског и школског узраста и адолесцената и подизање нивоа свести о превентивном значају смањеног уноса кухињске соли. Поред тога, програм има за циљ и успостављање партнерског односа са објектима у којима постоји организована друштвена исхрана за децу предшколског узраста и адолесцената. Током 2018. године програмом је било предвиђено и одређивање садржаја кухинјске соли у хлебу из промета различитих произвођача, по јединственој, међународно признатој методи рада. Утврђено је да се током спровођења програма садржај кухињске соли у оброцима предшколске установе и домова ученика средњих школа у Суботици смањио за 16-32% у односу на претходне године.
Извор:
WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children, 2012.
www.who.int
Израдила:
Спец. др мед. Каролина Берењи, специјалиста хигијене
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h