• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

NAJAVA NACIONALNOG DANA BORBE PROTIV RAKA DOJKE

20. mart 2024. godine


-          Konferencija za novinare

-          Preventivna akcija u CK Subotica „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“

-          Edukativna tribina – „Razgovor o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“

-          Podrška obolelim od raka dojke – provera interacije lekova u terapiji obolelih

 

U Srbiji i Subotici se ove godine po dvanaesti put obeležava 20. mart kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ovaj dan simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Cilj planiranih aktivnosti je ukazivanje na mogućnosti prevencije raka dojke, značaj ranog otkrivanja i blagovremenog lečenja savremenom terapijom. Ovo je svakako prilika za pružanje podrške obolelima od ove bolesti.

Jedna od četiri maligne bolesti kod žena je rak dojke i to je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 2,2 miliona žena, a preko 680 hiljada žena umre (GLOBOCAN 2020.). U Srbiji je 2021. godine od karcinoma dojke obolelo 4.447 žena, a umrlo je 1.765 žena (IZJZ Srbije, Registar za rak RS).

 U Severnobačkom okrugu je iste godine od raka ukupno obolelo 645 žena, a od raka dojke 163 žene (25%). U istoj godini je od raka umrlo 277 žena, a njih 42 od raka dojke (15%). U subotičkoj bolnici je u toku 2023. godine ukupno lečeno 108 žena zbog raka dojke, a svaka peta je mlađa od 50 godina. Najviše obolelih žena je u starosnoj grupi od 60 do 69 godina, svaka četvrta žena.

 Srbija je sa stopom obolevanja od 64/100.000 žena u 2021. godini slična zemljama u okruženju. U razvijenoj Evropi stope su 90 i veće na 100.000 žena. Iste godine u Severnobačkom okrugu stopa je iznosila 89,8/100.000 žena. Stopa umrlih žena u našoj zemlji je među najvišima u Evropi i u 2021. godini je iznosila 20,6/100.000 dok je u razvijenoj Evropi 14,8 na 100.000. U Sevrenobačkom okrugu stopa je niža i iznosi 19,3 na 100.000 žena. Razlog visokih stopa smrtnosti je u dijagnostikovanju raka dojke u uznapredovaloj fazi. U Srbiji se samo kod 30% žena rak dojke otkrije dok je manji od 2cm. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Od 80-tih godina prošlog veka je došlo do smanjenja smrtnosti od karcinoma dojke za 40% u razvijenim zemljama sveta gde stope petogodišnjeg preživljavanja sada iznose preko 90%. Te stope su u Indiji 66%, a u Južnoj Africi 40%. Da bi se smanjile nejednakosti u zdravlju važno je dijagnozu postaviti u ranoj fazi bolesti. Do dijagnoze doći za 60 dana kada se žena prvi put javi i obezbediti savremenu terapiju svima i svugde.

 Brojni su faktori rizika koji doprinose razvoju raka dojke. Na neke od njih ne možemo da utičemo, kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje. Ipak 30% slučajeva raka dojke je posledica faktora rizika na koje možemo uticati. Izborom zdravih ponašanja smanjujemo rizik od raka dojke. Važno je da potomstvo ostvarimo pre 30. godine i da dojimo svoje bebe. Prestanite pušiti i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima i aerosola novih duvanskih/nikotinskih proizvoda. Ostanite fizički aktivni, preporučujemo šetenju svaki dan ili nešto drugo po vašem izboru. Umereno pijte alkohol, 1-2 pića u jednoj prilici ali ne svaki dan. Izaberite pravilnu ishranu i održavajte normalnu uhranjenost tokom celog životnog ciklusa.

Neka vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća (ili najmanje 400g). Oni su najbolji borci u borbi protiv raka jer sadrže obilje antioksidansa i fitohemikalija. Prednost dajte ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje. Pazite na skrivene masnoće i čitajte etikete na proizvodima koje kupujete.

Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Ono što svaki pojedinac može da uradi je da napravi pozitivan izbor i zdravlje posmatra kao najveću vrednost koju poseduje. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja. Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi.

 

             U Subotici se uskoro očekuje nastavak realizacije skrininga na rano otkrivanje raka dojke.


NAJAVA NACIONALNOG DANA BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge      

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati