• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

OKTOBAR, MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE


- Pres konferencija

- Memorijalna šetnja „Tanjinom stazom hrabrosti“

- Promotivna akcija u Crvenomkrstu Subotica „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?”

- Podrška obolelim ženama Apoteke Subotica


    Oktobar se obeležava u mnogim zemljama sveta kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Obeležavanjem se želi ukazati javnosti na rasprostranjenost ove bolesti i značaj prevencije i ranog otkrivanja. Cilj je da se ukaže i na mogućnosti savremene terapije kod pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke, kao i na važnost pružanja podrške obolelim i članovima njihove porodice.

    Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Jedna od 4 maligne bolesti kod žena je karcinom dojke. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i GLOBOCAN 2020. u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli 2,2 miliona žena, a umre više od 680 hiljada žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 2021. godine registrovano 4.447 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, a 1.765 osoba je izgubilo bitku sa ovom bolešću. U Severnobačkom okrugu su iste godine obolele od raka dojke 163 žene, a njih 42 su izgubile bitku.

    Sa stopom incidencije 64,0 na 100.000 žena (iz 2021. godine) Srbija je slična drugim zemljama u okruženju po broju obolelih žena. Sa stopom smrtnosti 20,6 na 100.000 žena Srbija je među vodećim zemljama u Evropi zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. Severnobački okrug je sa stopom incidencije 89,8‰ iznad republičkog proseka, dok je stopa mortaliteta 19,3‰ ispod republičkog proseka.

Na osnovu podataka rutinske zdravstvene statistike u 2022. godini u Subotičkoj bolnici je lečeno 111 žena zbog raka dojke, a svaka šesta žena je mlađa od 50 godina. Oko 60% obolelih žena je u dobi radno aktivnog stanovništava.

    Prema podacima iz razvijenih zemalja sveta stopa preživljavanja se računa na 10 godina, a kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi oko 90% žena može da se izleči. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. Pandemija Covid-19 je uticala globalno na rano otkrivanje i pravovremeno lečenje obolelih od malignih bolesti. Očekujemo da će se u našem gradu uskoro nastaviti realizacija skrininga na rano otkrivanje raka dojke.

   Vodeći faktori rizika raka dojke, na koje ne možemo uticati, su ženski pol, starenje i genetska predispozicija. Ali brojni su faktori rizika na koje možemo i treba da utičemo: pušenje i izloženost duvanskom dimu, nepravilna ishrana i gojaznost, fizička neaktivnost i prekomerna upotreba alkohola.

    Brinite o svome zdravlju i menjajte navike u ishrani. Povećajte unos povrća i voća, žitarica od celog zrna i ribe. Održavajte telesnu težinu u granicama normalne uhranjenosti. Pazite na skrivene masnoće. Budite fizički aktivni svaki dan bar 30 minuta, prestanite da pušite ako ste pušač, a alkohol konzumirajte u umerenim količinama. Redovno kontrolišite svoje zdravlje i odazovite se na skrining pregled.

    Informisana i edukovana žena brine o svom zdravlju. Ona je zdrava i srećna i brine o svojoj porodici.


- PINK OKTOBAR


Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge     

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati