• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Trka za srećnije detinjstvo“ 2022.

 

                 Crveni krst Subotica je, u partnerstvu sa subotičkim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, Gradom Subotica, Zavodom za javno zdravlje Subotica i Domom zdravlja Subotica, održao 28. oktobra promotivnu akciju „Trka za srećnije detinjstvo“. Cilj akcije je promocija fizičke aktivnosti i zdravih stilova života kao i pravih humanih vrednosti u zajednici. Akcija je održana na terenima Prozivke od 10 do 13 časova, a uzelo je učešće oko 650 dece iz 2 objekta PU „Naša radost“, 13 osnovnih i 5 srednjih škola.

                 Iako je dan bio prohladan i bez sunca smeh i dobro raspoloženje mališana i školaraca ispunilo je sportske terene Prozivke. Iako su trke bile simbolične, takmičarski duh i želja za pobedom bili su jasno vidljivi kod mladih osnovaca i srednjoškolaca. Najbrži su dobili medalje i diplome, a trke su u skladu sa uzrastom bile prigodne dužine. Svi učesnici na današnjem druženju su pobednici, a organizatori su se potrudili da im obezbede i prigodno osveženje nakon održane trke (čaj, voda, jabuka i pecivo).

                 U pauzma između trka, dodele medalja i osveženja Zavod za javno zdravlje Subotica i Dom zdravlja Subotica su pripremili prigodan edukativni i zabavni kutak za decu različitog uzrasta. Predškolci su imali priliku da na modelu isprobaju i nauče pravilnu tehniku pranja zuba, kao i da na modelima namirnica ponove koje su to važne namirinice koje treba jesti svaki dan. Vežbali su i motoriku i seckanje na modelima namirnica, kao i geometrijeske oblike na prigodnom modelu. Krede u boji su uvek ineteresantne i predškolci su vrlo brzo staze na Prozivci ukrasili svojim crtežima.

                 Nižim razredima osnovnih škola modeli namirnica i model za pranje zuba su, takođe, bili vrlo zanimljivi. Za njih su pripremljene zanimljive igre o pravilnoj ishrani i prigodni listovi za bojenje namirnica.

                 Viši razredni osnovnih škola i srednjoškolci su imali priliku da isprobaju „pijane naočare“. U bezbednim uslovima mladi su imali priliku da isprobaju naočare koje simuliraju prisustvo alkohola u organizmu i njegov uticaj na ljudski mozak i sposobnost percepcije i koordinacije pokreta, te razumeju opasnost njegovog korišćenja. Srednjoškolci su isprobali i naočare koje simuliraju prisustvo opojne droge (marihuane) i uvide njen efekat na organizam.

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati