• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

 „HUMANA SUBOTA“ 2022.

   Akcija doborovoljnog davanja krvi „Humana subota“ je planirana 17.septembra u terminu od 9 do 12 časova u atrijumu Biznis centra  “Galleria”. Moto ove akcije je „Probudi srce! “ Svi zainteresovani sugrađani će moći dobrovoljno donirati humanu tečnost i istovremeno proveriti svoje zdravstveno stanje. Zdravstveni radnici će meriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Zainteresovani mogu proveriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje kompoziciju tela (procenat masnog tkiva, mišićne i koštane mase, vode i visceralne masti). Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja. Deliće se i prigodan promotivni materijal.

              

Sa akcije Humana subota – „Probudi srce!“

            Subotnjeg prepodneva 17. septembra atrijum Biznis centra  “Galleria”  posetilo je preko 50 subotičana koji su i na ovoj akciji pokazali svoju humanost, solidarnost i veliko srce. Cilj akcije je bio prikupljanje humane tečnosti koja život znači, ali i skretanje pažnje na potrebu postojanja solidarnosti i humanosti u zajednici, kao i značaja zdravih stilova života u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja pojedinca i zajednice.

            Svi oni koji su dobrovoljno dali krv u okviru ove akcije imali su priliku da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje i porazgovaraju sa lekarima Opšte bolnice Subotica i Zavoda za javno zdralje Subotica. Patronažne sestre Doma zdravlja Subotica su merile krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, a zaposleni Zavoda za javno zdravlje Subotica su kod 17 subotičana odredili indeks telesne mase i kompoziciju tela. Svaka druga osoba( 53%) je bila mlađa od 30 godina,  a svaki treći (35%) uzrasta 31-50 godina. Kod 5 osoba (20,4%) je utvrđen višak kilograma, a kod 2 osobe gojaznost (11,8%). Merenja su vršena na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja su dala i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.


Svim posetiocima podeljen je prigodan promotivni materijal.

 

Autor: Dr Mirjana Dakić, Centar za promociju zdravlja

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati