• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar 2022.


- Sa likovnog konkursa za predškolce

- Sa konferencije za novinare

- 1. festival mentalnog zdravlja u Subotici


Mnogi aspekti mentalnog zdravlja su dovedeni u fokus, a već pre pandemije Covid-19 procenjuje se da je jedna od osam osoba u svetu živela sa mentalnim poremećajem. Stoga je Svetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlja RS, mentalno zdravlje i dobrobit za sve postavila kao globalni prioritet.

Pandemija Covid-19 stvorila je globalnu krizu mentalnog zdravlja, podstičući kratkoročne i dugoročne stresove i potkopavajući mentalno zdravlje miliona ljudi širom sveta. Procene pokazuju da je porast i anksioznih i depresivnih poremećaja iznosio više od 25% tokom prve godine pandemije. U isto vreme, usluge mentalnog zdravlja su ozbiljno poremećene i jaz u lečenju stanja mentalnog zdravlja se povećao. Neophodno je pojačati brigu o mentalnom zdravlju tako da se puni spektar potreba mentalnog zdravlja zadovolji kroz mrežu dostupnih, pristupačnih i kvalitetnih usluga i podrške u zajednici.

Stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju prepreku socijalnom uključivanju i pristupu pravoj zdravstvenoj zaštiti. Važno je istaći da svi možemo da odigramo svoju ulogu u povećanju svesti o tome koje preventivne intervencije mentalnog zdravlja funkcionišu, a Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da to uradimo zajedno. Zamišljamo i stvaramo svet u kome se mentalno zdravlje ceni, unapređuje i štiti, gde svi imaju jednake mogućnosti da uživaju u mentalnom zdravlju i da ostvaruju svoja ljudska prava i gde svako može da pristupi zdravstvenoj zaštiti koja mu je potrebna.

Uz punu podršku Instituta za javno zdravlje Vojvodine Festival mentalnog zdravlja se ove godine prvi put obeležava u Subotici, a u Novom Sadu sedmi put. Ove godine će Festival trajati deset dana i aktivnosti će se održati od 10. do 20.oktobra u oba grada. Organizator aktivnosti je Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za javno zdravlje Subotica, udruženje građana “Psihoartis “ i brojne druge  partnerske ustanove i organizacije, u oba grada, koje se bave  zaštitom i unapređenjem mentalnog zdravlja.

Tema Festivala je“Kultura i mentalno zdravlje”, a cilj je pokretanje važnih društvenih  tema, te preispitivanje položaja mentalnog zdravlja u (našem) društvu. U okviru Festivala će se održati brojne tribine, okrugli stolovi, radionice, interaktivna predavanja, kao i razni kulturni događaji (projekcije filmova i pozorišne predstave) i ulične akcije, a našim sugrađanima će biti ponuđeni  brojni besplatni psihološki i kreativni sadržaji.

U okviru Festivala su organizovana i dva nagradna konkursa. Više o konkursima pogledajtena linku:

-        Nagradni konkurs za foto-priču: http://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=3-19-3255

-        Nagradni konkurs za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju: http://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=3-19-3247

 

Pozivamo sve naše  sugrađanke i sugrađane da posete Festival.

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati