• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Letnji festival zdravlja na Paliću, 14. avgust 2022. godine


    “Udruženje za pravilan način života i prevenciju” uz podršku Park Palića i brojnih sportskih klubova iz Subotice, sportskih trenera, profesora, psihologa, zdravstvenih radnika, fizioterapeuta i vlasnika različitih radionica za decu i odrasle organizuje “Summer Health Festival” u nedelju 14. avgusta 2022. godine na letnjoj terasi na Paliću u terminu od 10 do 19 časova.

    Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica će podržati “Letnji festival zdravlja” i promovisati zdrave stilove života.

    Na štandu Zavoda zainteresovanim sugrađanima, svih uzrasta, biće omogućeno merenje indeksa telesne mase i određivanje kompozicije mišićne mase i masnog tkiva, a nakon toga i razgovor i savetovanje sa lekarom o promenama u načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti. U okviru edukativnog kutka biće organizovane radionice sa decom i mladima na temu „Zdrave užine i nutritivno kvalitetni obroci“, a sa odraslima radionica „Pripremi svoj dnevni jelovnik“. Pripremljen je i bogat promotivni materijal na temu pravilne ishrane namenjen različitim uzrastima.

    Mladi će imati i priliku da isprobaju naočale za simulaciju opasnih faktora u saobraćaju (specijalne naočale koje oponašaju iskustvo korišćenja alkohola i marihuane). Lekar će razgovarati sa mladima o rizicima korišćenja psihoaktivnih supstanci (PAS), o mitovima i zabludama koje prate PAS, a biće organizovane i radionice za mlade na temu „Istine i zablude o PAS“. Pripremljen je i bogat promotivni materijal na temu prevencije korišćenja duvanskih proizvoda, alkohola i droga.

    Šaljemo jasnu poruku našim sugrađanima da je važno da se se informišu i steknu potrebna znanja o pravilnoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, alkoholu i psihoaktivnim supstancama, uključujući i cigarete, jer izborom ponašanja utiču direktno na svoje zdravlje, u pozitivnom ili negativnom smislu. Vaspitanje za zdravlje je celoživotni ciklus, a promena životnog stila je kombinacija podizanja svesnosti, promene ponašanja i kreiranja okoline (okruženja gde živimo i radimo) koja podržava optimalno zdravlje za sve generacije. I najvažnije promena životnog stila je moguća, to možete i Vi!

 

    Pozivamo sve naše sugrađane da se uključe u “Letnji festival zdravlja”, da dođu porodično, opuste si u uživaju u brojnim zanimljivim sadržajima koje im nudi festival, tako pokažu da brinu o svome zdravlju i pošalju jasnu poruku svojoj deci da je zdravlje najvažnija vrednost koju poseduju i u koju svi trebamo da ulažemo.

 

SA FESTIVALA

    Toplog nedeljnog prepodneva zaopčeo je prvi Letnji festival zdravlja na Paliću. Organizatori Festivala, “Udružnenje za pravilan način života i prevenciju”, okupli su veliki broj partnera koji su na svojim štandovima promovisali zdrave životne navike, kao i brojne zanimljive aktivnosti, vežbe, radionice, savetovanja i razgovore sa stručnjacima različitih profila.

    Na štandu Zavoda su zainteresovani sugrađani proverili svoj BMI i kompoziciju tela, te u razgovoru sa lekarom dobili individulane savete o promeni načina ishrane i uvođenja prilagođene redovne fizičke aktivnosti.

  Mladi veslačkog kluba na Paliću su isprobali naočale koje simuliraju prisustvo alkohola u organizmu (0,6 promila i 1,5 promila), kao i prisustvo opojnih droga (marihuane) i u bezbednom okruženju razumeju opasnosti korišćenja ovih supstanci i njihov efekat na organizam. Podeljen je prigodan promotivni materijala (lifleti, brošure).

    Broni sportski klubovi i udruženja su promovisali, veslanje, rvanje, karate, metabolik fitnes, ples…Školica „Mladi inženjeri“ su sa najmlađima realizovali radionice sa lego kockicama.


Partneri: Veslački klub Palić, Rvački klub Su, Karate klub “ENPI”, Gerontološki centar, Park Palić, Školica “Mladi inženjeri”, CK SU…

 

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine

Načelnik Centra za promociju zdravlja

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati