• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

SVETSKI DAN VODA 2022.

 
PODZEMNE VODE“

 

         Svetski dan voda, koji se svake godine obeležava 22. marta, posvećen je fokusiranju pažnje na važnost vode. Ovogodišnja tema „Podzemne vode“, skreće pažnju na skrivene vodne resurse koji su oduvek bili kritično važni, ali nisu u potpunosti prepoznati u kreiranju politike održivog razvoja. Pod naslovom „Podzemne vode – Učiniti nevidljivo vidljivim“, ovogodišnja kampanja ističe vitalnu ulogu podzemnih voda u vodovodnim i sanitarnim sistemima, poljoprivredi, industriji, ekosistemima i prilagođavanju klimatskim promenama.

       Skoro sva tečna slatka voda na svetu je podzemna voda. Podzemne vode su nevidljive, ali je njihov uticaj svuda vidljiv. Van vidokruga, pod našim nogama, podzemna voda je skriveno blago koje obogaćuje naše živote. Danas se oko 70 procenata eksploatacije podzemnih voda koristi u poljoprivrednom sektoru, za proizvodnju hrane, stoke i industrijskih useva. Stoga je praćenje podzemnih voda od  izuzetne važnosti za sigurnost hrane.

       Sveobuhvatna poruka ovogodišnje kampanje je da će istraživanje, zaštita i održivo korišćenje podzemnih voda biti od centralnog značaja za preživljavanje i prilagođavanje klimatskim promenama i zadovoljavanje potreba rastuće populacije. Kako se klimatske promene pogoršavaju, podzemne vode će postajati sve kritičnije. Moramo da radimo zajedno na održivom upravljanju ovim dragocenim resursom. Podzemne vode mogu biti van vidokruga, ali ne smeju biti van uma.

               Svetski dan voda je samo jedan od načina na koji je tema podzemnih voda ove godine istaknuta, u nastavku su neke aktivnosti vezane za podzemne vode u 2022. godini:

- 9. Svetski forum o vodama: „Bezbednost vode za mir i razvoj“, 21-26 mart

- Međunarodna konferencija: „Podzemne vode, ključ za ciljeve održivog razvoja“, 18-20 maj

- Dekada voda, Konferencija o vodama na visokom nivou, Dušanbe, juna

- Propratni događaj Politički forum na visokom nivou (HLPF): „Uticaji klime od kriosfere do podzemnih voda“, Jul

- Svetska nedelja voda, 29. avgust-2. septembar

- 77. Generalna skupština Ujedinjenih nacija: Debata Pravnog komiteta o „Zakonu prekograničnih vodonosnih slojeva“, 13. septembar

- Svetski dan toaleta 2022, 19. novembar

- Samit UN-a o podzemnim vodama, 7-8 decembar.


Tekst pripremila:

spec.dr med. Zorica Mamužić Kukić         

 

Izvor podataka i dodatne informacije na:

https://www.unwater.org/world-water-day-2022-groundwater/

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati