• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Akcija doborovoljnog davanja krvi „Humana subota“ je planirana 12. juna u terminu od 9 do 13 časova na Velikoj terasi na Paliću. Moto ovogodišnje akcije je „Daj krv. Neka sva srca kucaju.“ Svi zainteresovani sugrađani će moći dobrovoljno donirati humanu tečnost i istovremeno proveriti svoje zdravstveno stanje. Zdravstveni radnici će meriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Zainteresovani mogu proveriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje konstituciju tela (procenat masnog tkiva, mišićne i koštane mase, vode i visceralne masti). Svi pušači će moći izmeriti vrednost ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i dobiti savete za prestanak pušenja. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja. Deliće se i prigodan promotivni materijal.

  

Sa akcije Humana subota – „Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život.“

             Toplog i sunčanog subotnjeg prepodneva 13. juna Veliku terasu na Paliću posetilo je preko 100 subotičana koji su i na ovoj akciji pokazali svoju humanost, solidarnost i veliko srce. Cilj akcije je bio prikupljanje humane tečnosti koja život znači, ali i skretanje pažnje na potrebu postojanja solidarnosti i humanosti u zajednici, kao i značaja zdravih stilova života u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja pojedinca i zajednice.

            Svi oni koji su dobrovoljno dali krv u okviru ove akcije imali su priliku da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje i porazgovaraju sa lekarima Opšte bolnice Subotica i Zavoda za javno zdralje Subotica. Patronažne sestre Doma zdravlja Subotica su merile krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, a zaposleni Zavoda za javno zdravlje Subotica su kod 27 subotičana odredili indeks telesne mase i kompoziciju tela. Svaka treća osoba je bila mlađa od 30 godina, njih 33,3% su bili uzrasta 31-50 godina i isto toliko osoba starijih od 50 godina. Kod 10 osoba (37%) je utvrđen višak kilograma. Merenja su vršena na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja su dala i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

            Među posetiocima je bilo malo pušača, a kod jednog nepušača je izmerena vrednost 4ppm ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu. Svi pušači su dobili savete za odvikavanje od pušenja, kao i prigodan edukativni materijal, a nepušači kako da se zalažu za sredinu bez duvanskog dima i aerosola.

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati