• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

   Tema Svetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode i govori o tome šta voda znači ljudima, o njenoj istinskoj vrednosti i kako možemo bolje zaštititi ovaj vitalni resurs. Vrednost vode je mnogo veća od njene cene. Voda ima ogromnu i složenu vrednost za naša domaćinstva, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i očuvanje integriteta našeg prirodnog okruženja. Ako zanemarimo bilo koju od ovih vrednosti, rizikujemo da loše upravljamo ovim  resursom. Bez sveobuhvatnog razumevanja prave, višedimenzionalne vrednosti vode, nećemo moći da zaštitimo ovaj kritični resurs u korist svih.

   Svetski dan voda, 22. marta 2021. godine, proslaviće se putem interneta. Voda različitim ljudima znači različite stvari. Kampanja je osmišljena tako, da podstakne ljude da putem društvenih mreža dele svoje priče, misli i iskustva o značaju vode (#Water2Me). Njihov glas pomaže u oblikovanju kampanje Svetskog dana voda i pruža informaciju o tome šta voda znači ljudima širom sveta. Cilj je da se postigne sveobuhvatnije razumevanje različitih potreba za vodom i stavova o značaju vode za čoveka za održavanje lične i opšte higijene, pripremu hrane, rekreaciju i sport, ishranu stoke, uzgoj biljaka i održavanje poželjnih uslova životne sredine.

   Na sam dan objavljuje se i godišnji Izveštaj Ujedinjenih nacija o svetskom razvoju  voda, koji se fokusira na istu temu kao i kampanja i preporučuje donosiocima odluka smernice za politike. Takođe, uključuje regionalne aspekte, žarišta, primere i priče, čineći izveštaj relevantnim za širok krug čitalaca, na različitim nivoima i u različitim geografskim oblastima.

 

22. marta 2021,

 

 Tekst pripremila:

spec.dr med. Zorica Mamužić Kukić         

  

Izvor podataka i dodatne informacije na:

 https://www.unwater.org/worldwaterday2021/

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati