• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE 20. MART


 Konferencija za novinare


   Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se obeležava 20. marta. Za obeležavanje je izabran prvi dan proleća što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a cilj obeležavanja je podizanje svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.

   Jedna od četiri maligne bolesti kod žena je rak dojke i to je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 2,2 milion žena, a preko 680 hiljada žena umre (GLOBOCAN 2020.). U Srbiji je 2018. godine od karcinoma dojke obolela 4561 žena, a umrla 1691 žena (IZJZ Srbije, Registar za rak u RS).

 Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2018. godini je od raka ukupno obolela 631 žena, a od raka dojke 140 žena (22,2%). U istoj godini je od raka umrlo 319 žena, a njih 63 od raka dojke (19,7%).

 Srbija je sa stopom obolevanja od 72,1/100.000 žena u 2018. godini slična zemljama u okruženju (u razvijenoj Evropi 90,7/100.000 žena). Iste godine u Severnobačkom okrugu stopa je iznosila 83,9/100.000 žena. Stopa umrlih žena u našoj zemlji je među najvišima u Evropi i u 2018. godini je iznosila 20,0/100.000 dok je u razvijenoj Evropi bila 15,6/100.000, a u Sevrenobačkom okrugu 30,0/100.000 žena. Razlog visokih stopa smrtnosti je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

 Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe: one na koje ne možemo uticati (kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje) i one na koje možemo uticati (rađanje dece posle 30. godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i gojaznost, konzumiranje alkohola).

 Važno je da vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća (ili najmanje 400g). Prednost dajte ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna (hleb i proizvodi od integralnog brašna) i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Pazite na skrivene masnoće i čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje. Održavajte svoju telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti.

 Prestanite da pušite i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima i aerosola novih duvanskih proizvoda. Ne preporučuje se korišćenje alkohola mlađima od 18 godina, a kod odraslih u umerenim količinama (1-2 pića u jednoj prilici) i retko.

 Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Ono što svaki pojedinac može da uradi je da bira i usvaja pozitivna ponašanja. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja. Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi.

 U toku prošle godine zbog infekcije COVID-19 subotički Dom zdravlja je pozvao samo 570 žena, a Opšta bolnica Subotica je uradila 511 mamografija. Kod 8 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. Stopa urađenih mamografija u odnosu na ukupan broj pozvanih žena je 89%. Važno je i u narednom periodu održati visoku stopu odziva žena na skrining pregled.

 Zbog aktuelne epidemiološke situacije organizovano pozivanje na skrining preglede se i dalje odlaže.

 

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge     

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati