• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Oktobar se obeležava u mnogim zemljama sveta kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Cilj obeležavanja je skretanje pažnje na rasprostranjenost raka dojke i podizanje svesti o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji raka dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnosti pravovremenog započinjanja lečenja obolelih osoba.


Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja.
Jedan snimak – minut za sigurnost.
Sačuvaj svoje zdravlje, odazovi se!


OKTOBAR, MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE
   

Oktobar se obeležava u mnogim zemljama sveta kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja. Cilj je da se ukaže i na mogućnosti savremene terapije kod pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

   

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8 do 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i GLOBOCAN 2018. u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli više od 2 miliona žena, a umre više od pola miliona žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je 2017. godine registrovano 4494 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke, dok je 1766 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću.

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2017. godini su od karcinoma dojke ukupno obolele 143 žene, a umrlo je 40 žena.
   

Među novoobolelim od karcinoma dojke 20% do 30% žena su mlađe od 50 godina. Prema broju obolelih žena Srbija je slična drugim zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena Srbija je među vodećim zemljama u Evropi zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi.

   

Prema podacima iz Japana stopa preživaljavnja je 10 godina, a kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi oko 90% žena može da se izleči. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

   

Vodeći faktori rizika na koje ne možemo uticati su ženski pol, starenje i genetska predispozicija. Ali brojni su faktori rizika na koje možemo i treba da utičemo: pušenje i izloženost duvanskom dimu, nepravilna ishrana i gojaznost, fizička neaktivnost i prekomerna upotreba alkohola.

   

Brinite o svome zdravlju i jedite svakodnevno pet porcija povrća i voća, jedite žitarice od celog zrna i održavajte telesnu težinu u granicama normalne uhranjenosti. Jedite ribu bar jednom nedeljno i pazite na skrivene masnoće. Budite fizički aktivni svaki dan bar 30 minuta, prestanite da pušite ako ste pušač, a alkohol konzumirajte u umerenim količinama. Redovno kontrolišite svoje zdravlje i odazovite se na skrining pregled.

   

U Srbiji se sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012. godine. U toku ove godine zbog pandemije COVID-19 u Subotici se organizovani skrining ne sprovodi od 16. marta.

Za period januar-mart ove godine subotički Dom zdravlja je pozvao 570 žena, a urađeno je 511 mamografija. Kod 8 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. Nije mali broj žena čije adrese nisu ažurirane/odselile se ili nepoznata adresa, a deo žena je isključen iz skrininga prema predloženim kriterijumima (najveći broj jer su uradile mamografiju u zadnje dve godine ili imaju svoj režim pregleda). Stopa urađenih mamografija u odnosu na ukupan broj pozvanih žena je 89%. Važno je i u narednom periodu održati visoku stopu odziva žena na skrining pregled.


Informisana i edukovana žena brine o svom zdravlju. Ona je zdrava i srećna i brine o svojoj porodici.

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge     

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati