srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


SVETSKI DAN HRANE - 16.OKTOBAR 2001.

"Borba protiv gladi radi manjeg siromaštva" (Fight hunger to reduce poverty) je tema Svetskog dana hrane u 2001.godini, te usmerava pažnju javnosti na pitanje gladi i neishranjenosti kao najozbiljnije posledice siromaštva. Osnovna ideja je da se na globalnom nivou pruži podrška za projekte stvaranja obradivih površina koje bi pomogle siromašnim porodicama farmera u zemljama u razvoju da proizvode veće količine hrane za svoje porodice i društvo u celini. Više od 70% hronično gladnih živi u siromašnim ruralnim predelima. Kao i prethodnih godina, kampanja "Hrana za sve" će posredstvom medija prikupljati sredstva za ostvarenje ovih projekata i iskorenjivanje gladi, jačajući solidarnost u borbi za obezbeđivanje dovoljno hrane svakoga dana za sve na planeti.
Oko 800 miliona ljudi, žena i dece u svetu je hronično neishranjeno. Glad onesposobljava ljude u svakodnevnom radu, smanjuje sposobnost učenja kod dece, rezultira bolešću, pa i smrtnim ishodom. Ona tako|e podriva mir i prosperitet društva, iz generacije u generaciju.
Na Svetskom samitu hrane koji je FAO organizovao 1996.godine u Rimu, prisutni predstavnici vlada iz 186 država obavezali su se da će upotrebiti svoju političku moć i uložiti trud radi iskorenjivanja gladi i unapređenja ishrane u svim zemljama sveta. Usvojen je cilj da do 2015.godine treba smanjiti broj hronično pothranjenih na polovinu. U novembru 2001.godine održaće se Svetski samit hrane na kome će se evaluirati dosadačnji rezultati na tom planu. Da bi se taj cilj ostvario poljoprivredna proizvodnja se mora povećati u velikom stepenu, a istovremeno mora da se očuva životna sredina i izbegne njeno zagađenje.

" MESEC PRAVILNE ISHRANE " - OKTOBAR 2001.GODINE

Ove godine će se u Srbiji mesec oktobar obeležiti kao "Mesec pravilne ishrane", u saradnji sa FAO - subregionalnom kancelarijom u Budimpešti, a u organizaciji Instituta i Zavoda za zaštitu zdravlja u Srbiji i Mirjane Pavlović,Dr sc med,RPH Nutr,naučnog saradnika (Predsednik organizacionog odbora). Cilj je da se održi promotivna i edukativna kampanja tokom oktobra, radi upoznavanja šire javnosti sa principima pravilne ishrane i uticajem ishrane na zdravlje.
Model obeležavanja Svetskog Dana Hrane u vidu "Festivala pravilne ishrane i fizičke aktivnosti" subotičkog Zavoda za zaštitu zdravlja će od ove godine biti prihvaćen za celu Srbiju. U Subotici, "III Festival pravilne ishrane i fizičke aktivnosti", održaće se 13.10.2001. godine u Dečjem pozorištu, u 16,30h. Na Festivalu će biti prikazane sledeće tri predstave: "Zekologija" dramske sekcije "Žive slike",autora Milanke Kočić, "S' varjačom po svetu" Studio modernog baleta i rekreacije "Larisa", koreografa Valentine Gajić, "Poslednji čas" KUD "Ravnica" Mala Bosna, autor Marjan Kiš, i aerobik za decu, Fitnes Centar "Vitalis", koreografa Đurđice Zrnić. Na Festivalu će biti dodeljenje nagrade za najbolje dečje literarne i likovne radove. Nagrađeni radovi će biti izloženi u holu Dečjeg pozorišta, dok će izložba svih likovnih radova biti postavljena u holu Otvorenog Univerzitet u periodu od 15.10.2001. do 21.10.2001. godine. Najbolji dečji radovi i predstave će konkurisati za nagradu na republičkom nivou u okviru centralne manifestacije obeležavanja svetskog Dana Hrane u Beogradu.
Sponzori koji su omogućili obeležavanje ove manifestacije, kao i dodelu nagrada za najbolje dečje radove su: Dečje pozorište Subotica, "Yucom" Tavankut, AD "Pionir" Subotica, "Suncokret" Hajdukovo, "Soyaprotein" Bečej, "Peščara" Ljutovo, Pekara "Unipek" Subotica, AD "Mlekara" Subotica, "Fresh&Co" Subotica, papirnica "Papir commerce" Subotica, knjižara "Lotos" Subotica, knjižara "Deus" Subotica, Otvoreni Univerzitet Subotica i Foto "Husar" Subotica.


1