Dioksini i njihovo dejstvo na zdravlje ljudi
Pod nazivom dioksini se podrazumevaju sledeća jedinjenja:
Identifikovano je oko 419 tipova jedinjenja tipa dioksina, ali samo 30 imaju značajnu toksičnost a TCDD je najtoksičniji.
Nastajanje i upotreba
Dioksini se ne proizvode i nemaju poznatu primenu.
Oni su nus-proizvodi različitih industrijskih procesa (proizvodnje hemikalija i pesticida, proizvodnje metala, izbeljivanje papirne pulpe), a nastaju i pri prirodnim biološkim i fotohemijskim procesima, uključujući vulkanske erupcije i šumske požare.
Dioksini se mogu naći u vazduhu (potiču od gasova koji nastaju prilikom spaljivanja medicinskog, gradskog, opasnog otpada i otpada iz domaćinstva), zemljištu, vodi, sedimentima i u hrani kao što je meso, mlečni proizvodi, ribe i školjke.
Dozvoljen unos
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je ustanovila dozvoljen mesečni unos (Provisional Tolerable Monthly Intake (PTMI)) za dioksine, furane i PCBs od 70 pikograma/kg telesne težine. Ova vrednost predstavlja dozvoljen unos tokom života koji ne predstavlja rizik po zdravlje ljudi.
Izloženost dioksinima, furanima i drugim sličnim jedinjenjima, uglavnom dolazi preko lanca ishrane, a PTMI (dozvoljen mesečni unos) predstavlja kumulativnu ekspoziciju dioksinima i furanima iz svih izvora, uključujući hranu i vodu.
Dioksini ostaju dugo u organizmu zahvaljujući svojoj hemijskoj stabilnosti i sposobnosti da se apsorbuju u masnom tkivu. Poluvreme života dioksina u ljudskom organizmu iznosi od 7 do 11 godina.
Ključne činjenice
Aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije (WHO) vezane za dioskin
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) sarađuje sa organizacijom „Food and Agriculture Organization“ (FAO), kroz FAO/WHO Codex Alimentarius Commission. Ustanovljen je dokument – „Code of Practice for the Prevention and Reduction of Dioxin and Dioxin-like PCB Contamination in Foods and Feed“. Ovaj dokument predstavlja vodič za nacionalne i regionalne organizacije odgovorne za mere prevencije.
Od 1976. godine, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je odgovorna za program „Global Environment Monitoring System’s Food Contamination Monitoring and Assessment Programme“. Poznat pod imenom GEMS/Food, ovaj program obezbeđuje informacije o nivoima kontaminacije u hrani od strane laboratorija u preko 70 zemalja u svetu. Dioksin je uključen u ovaj program.
Autor: Nataša Rus, dipl. hemičar spec. toksikološke hemije
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h