• Ćirilica
  Latinica
 • Zmaj Jovina 30
  24000 Subotica

Tradicionalno, Subotički Zavod za javno zdravlje na Svetski dan bez duvanskog dima, 31. maja, svake godine organizuje akciju zamene kutija cigareta za proizvode zdrave hrane na centralnom Gradskom trgu. Cilj promotivne akcije «Više vitamina manje nikotina» je podizanje nivoa svesti o štetnosti upotrebe duvana sa posebnim naglaskom na štetnosti koje nastaju pasivnim udisanjem duvanskog dima kao i stvaranju svesti o potrebi poštovanja zakona da se u zatvorenim prostorima i na javnim mestima ne puši. Obeležavanje 31. maja će prvenstveno biti namenjeno mladima i uticaju reklamiranja na eksperimentisanje sa pušenjem. Planirana je modna revija uz učešće Modnih kuća United Colours of Beneton i P...S... Fashion Design, a mladi će moći da zaigraju zajedno sa subotičkim plesnim grupama, “Stars”, “Larisa” i omladincima Forum Syd-a. Deo aktivnosti u akciji će omogućiti našim odraslim sugrađanima da provere svoje zdravstveno stanje: telesnu visinu i masu, odrede indeks telesne mase ili uhranjenost, provere krvni pritisak, šećer u krvi. U okviru akcije na trgu, javno će se dodeliti i nagrade za najsrećnije učesnike Kampanje «Ostavi i pobedi 2008», kao i nagrade za decu koja su u okviru Knkursa za likovne radove bili najuspešniji.

SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA
31. MAJ 2008.

Povodom obeležavanja 31. maja, Svetskog dana bez duvaskog dima Centar za promociju zdravlja i Centar za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Subotici organizuju sa tradicionalnim partnerima, Preventivni centar sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja Subotica, Apoteka Subotica, Crveni krst Subotica, Srednja medicinska škola, Cenar za omladinski rad i Opština Subotica, preventivnu i promotivnu akciju ”Više vitamina manje nikotina” o kojoj Vas obaveštavamo.
Moto pod kojim će se obeležavati ovogodišnji Svetski dan bez duvanskog dima je ”Mladi bez duvanskog dima”. Planiraju se sledeće aktivnosti:

 • AKCIJA NA GRADSKOM TRGU ”Više vitamina manje nikotina– 31. maja (subota) u terminu od 10.00 do 12.00 sati biće postavljeni štandovi organizatora i svih partnera:
  • Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Subotici – lekari će davati savete o zdravim stilovima života i o prevenciji pušenja, kao i savete za odvikavanje od pušenja, promovisaće rad Savetovališta za odvikavanje od pušenja. Deliće se prigodan promotivni materijal. Za štandom će se vršiti zamena cigareta za proizvode zdrave hrane.
  • Centar za higijenu i humanu ekologiju – Savetovalište za pravilnu ishranu će proveravati uhranjenost (telesna masa, telesna visina, indeks telesne mase) i deliti savete o pravilnoj ishrani. Deliće se prigodan promotivni materijal.
  • Preventivni centar sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja Subotica – timovi će proveravati zdravstveno stanje sugrađana (šećer u krvi, krvni pritisak). Lekari će davati savete o zdravim stilovima života. Upriličiće izložbu dečijih likovnih radova. Deliće se prigodan promotivni materijal.
  • Apoteka Subotica – informisanje i davanje saveta farmaceuta
  • Medicinska škola – promoteri zdravlja, učešće u modnoj reviji
  • Cenzar za omladinski rad – promocija fizičke aktivnosti
  • Crveni krst Subotica – tehnička podrška

Program aktivnosti na Gradskom trgu

od 10.00 do 12.00 sati – za štandovima zamena cigareta za proizvode zdrave hrane

od 11.00 do 12.00 sati – umetnički program

pozdravne reči organizatora i predstavnika Opštine Subotica
dodela nagrada učesnicima Kampanje „Ostavi i pobedi 2008”
modna revija
plesne grupe – Stars i Larisa
omladinci Forum Syd-a i AKA centra – čas fizičke aktivnosti
dodela nagrada za najuspešnije likovne radove sa konkursa

 • Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima planiran je intenzivan preventivni rad u predškolskim i školskim ustanovama: predavanja, kreativne radionice, kvizovi, filmovi, izložbe dečijih likovnih radova...

OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA
I
ZAVREŠETAK KAMPANJE „OSTAVI I POBEDI 2008”

AKCIJOM „VIŠE VITAMINA MANJE NIKOTINA”

31. MAJA 2008. (SUBOTA)

NA GRADSKOM TRGU

OD 10 DO 12 SATI


Vreme

Aktivnosti na Gradskom trgu

10,00 – 12,00

Zamena cigareta za proizvode zdrave hrane

Provera zdravstvenog stanja – merenje krvnog pritiska, određivanje uhranjenosti, određivanje šećera u krvi

Saveti lekara i farmaceuta

Umetnički program

11,00 – 12,00

Otvaranje programa
Pozdravna reč organizatora i predstavnika Grada Subotica
Dodela nagrada učesnicima Kampanje «OSTAVI I POBEDI 2008»
Modna revija za mlade
Plesna grupa “Stars”
Forum Syd i AKA CENTAR – promocija fizičke aktivnosti
Studio modernog baleta “Larisa”
Dodela nagrada za najuspešnije likovne radove i za najaktivnije škole

U periodu od 10,00 do 12,00 sati na Gradskom trgu će biti postavljeni štandovi Centra za promociju zdravlja i Centra za higijenu u humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Subotica, Preventivnog centra Doma zdravlja Subotica i Apoteke Subotica sa promotivnim materijalom. Biće upriličena izložba dečjih likovnih radova.

Sa akcije

Dana 31. maja održana je tradicionalna manifestacija na centralnom gradskom trgu povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima i Kampanje «Ostavi i pobedi 2008» pod nazivom «Više vitamina manje nikotina». Odrasli sugrađan su proveravali svoje zdravstveno stanje: telesnu visinu i masu, određen im je indeks telesne mase ili uhranjenost, proveren krvni pritisak, izmeren šećer u krvi. Svi zainteresovani su dobili savete lekara i farmaceuta o važnosti usvajanja zdtravih stilova ponašanja i kako promeniti usvojene loše navike (u ishrani, upotrebu duvana i fizičku neaktivnost). Organizovana je izložba dečijih likovnih radova i takmičenje za najlepši crtež predškolaca – bacanjem cigareta u napravljene korpice ispod crteža. Najuspešniji rad je dobio i nagradu. Održana je modna revija za mlade, a svi prisutni su uživali u veselom ritmu poznatih plesnih grupa «Stars» i «Larisa», kao i brejk-tačkama omladinaca iz Centra za omladinski rad i AKA centra. U okviru programa su uručene i nagrade za najsrećnije učesnike Kampanje «Ostavi i pobedi».

DOBITNICI LOKALNIH NAGRADA “OSTAVI I POBEDI 2008”

NAGRADA

DOBITNIK

PODRŽAVAOC

15.000 din.
od Opštine Subotica,

Apoteka Subotica

Irena Šajti

Elizabeta Komnenić

“Vila Majur” i

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati