Osnovna uloga imunog sistema je
uspostavljanje prirodne barijere koja će zaustaviti sve viruse, bakterije, gljivice
ili izmenjene, prekancerozne ćelije na putu da naškode našem zdravlju. U tu
svrhu naš imuni sistem proizvodi deset miliona proteina-antitela svakoga sata,
a takva produktivnost zahteva izdašne zalihe hranljivih materija. Ukoliko želimo
da obezbedimo optimalno funkcionisanje imunog sistema, moramo snabdeti organizam
materijama koje na njega najviše utiču, a to su: vitamini A, B6, B12, C, E
i folna kiselina, minerali cink, bakar, gvožde i selen, kao i omega-3 linolenska
kiselina.
Od velike je važnosti i način života:
izuzetno je bitno organizmu obezbediti dovoljno sati noćnog sna, a sledeća
na listi faktora je fizička aktivnost - umereno vežbanje na svežem vazduhu,
najmanje po pola sata dnevno 5 puta nedeljno. Preporuc(uje se što duži boravak
na svežem vazduhu tokom dana. Umereno sunčanje takođe povoljno deluje na imunološki
sistem, dok preterano izlaganje tela sunčevim zracima, kao i svaka druga vrsta
stresa deluje na imunitet izuzetno nepovoljno.
Dnevni unos kalorija dokazano utic(e
na rad odbrambenog sistema, pa je umereni unos hrane jedan od važnih faktora
dobrog imuniteta. Osnove pravilne ishrane čini uravnotežen, raznovrstan jelovnik
koji se temelji na prirodno uzgojenim sirovinama. Industrijski preradene namirnice,
te namirnice koje sadrže veće kolicine konzervanasa, pesticida ili ostataka
drugih toksina opterećuju organizam i mogu biti problematične za imunološki
sistem. Teški metali na primer, kao što su kadmijum, olovo i živa, imaju dokazano
imunosupresivno delovanje.
Imuni sistem slabi sa starošcu, kao
i većina drugih funkcija u organizmu. Jedan od vodećih uzroka ovog slabljenja
je neodgovarajući nutritivni status. Zbog toga populacija starijih osoba treba
da obrati narocitu pažnju na raznovrsnost ishrane, pre svega na dovoljan unos
antioksidantnih vitamina (vitamini E, C, A). Vitamin E je posebno važan liposolubilni
antioksidans koji ima veliku ulogu u očuvanju imunog sistema starijih osoba,
a ima ga u nerafinisanim uljima, jezgrastom voću i semenkama.
Čak 60% svih celija odbrambenog sistema nalazi se u probavnom sistemu. Stanje
imuniteta zavisi od stanja crevne flore, a bakterije sadržane u probiotskim
napicima, kao što je jogurt utiču na pozitivan imunološki odgovor (Lactobacillus
i Bifidobacterium). Ove probiotske kulture nastanjuju vrhove crevnih ćelija
i utiču na smanjenje uticaja nutritivnih alergena i uopšteno bolji imunološki
status. Antibiotici lako uništavaju crevnu floru, te nas tako u kasnijem periodu
čine podložnijim bolestima. Zbog toga nije dobro olako koristiti antibiotike
za lečenje virusnih infekcija ili lakših upala, a ako se vec moraju uzeti,
najbolje je to učiniti uz čašu jogurta.
Povoljan efekat polinezasićenih masnih
kiselina dugog lanca na kardiovaskularno zdravlje je odavno poznat. Međutim,
u poslednje vreme je sve više dokaza da omega-3 i omega-6 masne kiseline imaju
uticaja i na imuni odgovor. Omega-3 masne kiseline obično nedostaju u ishrani,
a imaju sposobnost ublažavanja upalnih procesa. Njihov unos možete povecati
češćim unosom morske ribe (narocito lososa, sardina, haringa, tune), tofua-sira
od soje, badema, oraha, kao i nekih biljnih ulja: ulja od lanenog semena, bundevinog
semena, repice ili konoplje.
Takođe je manje poznato da čak i
blagi nedostatak cinka u organizmu povećava rizik od infekcije. Cink je veoma
važan za razvoj belih krvnih zrnaca-ćelija imuniteta koje prepoznaju i uništavaju
bakterije, viruse i druge patogene, kao i za proizvodnju antitela i drugih imunoloških
faktora. Sto grama posne junetine (dovoljno za pristojnu šniclu) obezbeduje
oko 30% dnevnih potreba organizma u cinku. Cink je sadržan u većim količinama
i u stišnjenoj šunki, ostrigama, siru, kuvanim jajima, pašteti od džigerice,
crnom hlebu, pšenicnim klicama, semenkama bundeve.
Najšire poznat vitamin koji deluje
na imunitet podsticajno je svakako vitamin C, čije su visoke koncentracije
u krvi neophodne za pravilno funkcionisanje belih krvnih zrnaca. Dnevne doze
vitamina C potrebne za njegovo efikasno antioksidantno dejstvo su 200-500 mg,
zavisno od uzrasta, upotrebe duvana i načina života. Vitamin C se nalazi u
svežem voću i povrću, najviše u žutoj paprici, kupusu, karfiolu, brokoliju,
citrusnom voću, jagodama, lubenici.
Crni i zeleni čajevi su bogatiji
antioksidansima od bilo kog voća. Zeleni čaj sadrži epigalokatehin galat koji
je moćan antimikrobni agens i ima najveći uticaj na infekcije usne šupljine
i zuba. Tokom spremanja čaja kesicu potopite u šolju, pa je izvucite i to ponovite
više puta. Novija istraživanja pokazuju da ovako "buckane" kesice čaja oslobode
pet puta više polifenola, moc'nih antioksidanasa, nego kesice samo ostavljene
da odleže u vreloj vodi.
Što se tiče izbora namirnica u svakodnevnom
jelovniku, potrebno je beli i crni luk koristiti svaki dan, pri čemu beli luk
očistiti i držati na vazduhu 15 minuta pre kuvanja ili stavljanja u salatu,
kako bi se povećale kolic(ine odbrambenih materija. Svakoga dana uzeti bar
jedno citrusno voće: limun, pomorandžu, grejpfrut, mandarinu, kao i tamno zeleno
lisnato povrće (spanac, blitva, zelena salata, kelj). Radi dovoljnog unosa
cinka jesti često grašak, pasulj, semenke bundeve, jednom do dva puta nedeljno
posnu junetinu. Namirnice bogate fitohemikalijama su paradajz, brokoli, karfiol,
prokelj. Karotenoidi sadržani u crvenom i narandžastom povrću i voću utiču
na funkciju T limfocita, povećanje nivoa interleukina i aktivnost drugih imunih
ćelija. Savremenim istraživanjima je utvrdeno da pečurke sadrže velike količine
antioksidanasa, posebno vrste šititai i maitaki pečuraka, ali i domaći šampinjoni
su dobar saveznik u borbi protiv infekcija.
Takozvani "zapadnjački" način ishrane
koji uključuje velike količine mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, namirnice
bogate belim brašnom i šećerom i velike količine gaziranih pića ne sadrže
fitohemikalije i antioksidanse u dovoljnim količinama za odbranu od infekcija
i bolesti savremenog doba (kardiovaskularne, maligne bolesti, komplikacije šećerne
bolesti). Nasuprot tome, povrće i voće, koji su u ovoj ishrani zastupljeni
u mnogo manjoj meri, sadrže bogatstvo ovih materija, naročito u svežem stanju
i gajeni na što prirodniji način. To je još jedan u nizu razloga da počnete
dan svežim sokom od voća ili povrća, i povećate unos voća i povrća u svom
jelovniku na preporučenih 5 porcija svakoga dana.
Autor : Dr med. KAROLINA BERENJI
Ponedeljak - petak 07-15 časova
Prijem uzoraka: ponedeljak-petak 7-9:30h
PCR testiranje na lični zahtev: ponedeljak-petak 10-12h