• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

SA AKCIJE U MZ BIKOVO


Stalni partneri u različitim aktivnostima (Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Preventivni centar Doma zdravlja Subotica i CK Subotica) su 20. oktobra organizovali Bazar zdravlja u MZ Bikovo, da bi promovisali zdravlje i značaj preventivnih pregleda kod izabranog lekara. Zaposleni Centra za promociju zdravlja su u vremenu od 08:00-11:00 časova obavili standardna merenja za 28 osoba (telesne visine, težine, te je određen indeks telesne mase, procenjen je stepen telesne uhranjenosti i određena je telesna kompozicija), a ponuđena je i mogućnost merenja SO u izdahnutom vazduhu).


Fiziološka uhranjenost je izmerena kod 8 osoba (28,6%). Povećana telesna masa je izmerena: u stepenu predgojaznost kod 8 osoba (28,6%) u stepenu I gojaznosti kod 9 osoba (32,1%) i u stepenu II gojaznosti kod 3 osobe (10,7%). Zainteresovani sugrađani su dobili podatke i o sledećim parametrima telesne kompozicije: procenat vode i masti, količina visceralne masti u telu, težina koštane mase, mišića i drugih tkiva, zatim procenu konstitucije i metaboličke starosti organizma, kao i procenu bazalnog metabolizma (kCal). 


Podeljena su 44 komada različitog promotivnog materijala. U promotivnom materijalu su se nalazili i lifleti koji promovišu rad Savetovališta za odvikavanje od duvana, sa obaveštenjem o radnom vremenu. Razgovaralo se o pravilnoj ishrani, o zdravom načinu života, o značaju navika i ponašanja u svakodnevnom životu, ali i o brojnim drugim zdravstvenim problemima koje osoba ima - uz zajedničku težnju da se zdravlje unapredi i sačuva. Preventivni centar DZ Subotica obavio je merenja za 32 osobe. Povišen krvni pritisak je imalo 16 osoba (50%), povišen šećer 9 osoba (28,1%) i povišen holesterol u krvi 15 osoba (46,9%).


Od šećerne bolesti je obolela 1 osoba (3,1%). Danas je bilo moguće proveriti osnovne činioce zdravstvenog stanja i to bez zakazivanja, bez zdravstvene knjižice i bez dužeg čekanja. Primenjene su sve predviđene i preporučene mere zaštite stanovništva od širenja Korona virusa.

Dr Zorica V. Dragaš
Specijalista socijalne medicineMONITORING

Radno vreme

Sertifikati