• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

„Превенцијом против рака“
други домаћи курс А-1-1980/18
предавач 8 бода, учесници 4 бода

    Малигне болести представљају други најчешћи узрок смрти у већини земаља света, па и у Србији. За сваки трећи случај рака одговорно је пушење. Истраживања у Србији су показала да свакодневно и повремено пуши више од 1/3 одраслог становништва, а просечан „пушачки стаж” свакодневних пушача је око 19 година. Више од 3/5 становништва је изложено дуванском диму у сопственој кући, а 2/5 на радном месту.
    Више од 1/3 свих случајева рака је последица гојазности, неправилне исхране и физичке неактивности. Скоро 1/5 одраслог становништва Србије је гојазна. Сваки тридесети одрасли становник Србије свакодневно конзумира алкохолна пића. Сваки десети случај рака је последица инфекције.
    На приближно 2/3 фактора ризика који су одговорни за настанак малигних болести могуће је утицати, мењати их или потпуно елиминисати. Према СЗО престанак пушења, правилна исхрана и лечење одређених инфекција могу спречити настанак око 1/3 малигних болести. Докази о комплексној повезаности између навика у исхрани и карцинома прикупљени су током бројних и методолошки различитих истраживања. Утврђено је да различити чиниоци исхране учествују у настанку око половине малигних болести. Усвајањем здравог начина живота се може побољшати општи статус здравља и спречити настанак малигних болести.
    У великом броју случајева малигне болести су излечиве, ако се открију на време. Скрининг подразумева примену медицинских тестова у циљу раног откривања болести, у тренутку када нису присутни симптоми болести. У Србији значајан проблем представља непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава у спровођењу програма превенције и раног откривања рака из развијених земаља Европе и света. Национални скрининг програми за рано откривање рака дојке, дебелог црева и грлића материце су започели 2013. године у неким градовима/општимана Србије и у наредном периоду се очекује значајно смањење оболевања и умирања од наведених локализација рака.  
    Циљ едукације овог курса је упознавање здравствених професионалаца са јавноздравственим проблемом малигних болести које погађају све млађу популацију и представља нови изазов за здравствену струку, захтевајући активан и потпуно нов приступ у спровођењу мера превенције и раног откривања. Очекује са да курс унапреди професионалне компетенције здравствених радника, као и примену мера превенције и раног откривања малигних болести.
Циљну групу чине здравствени радници и здравствени сарадници.

Програм осмислили и реализовали:
- прим. мр сц мед др Нада Косић Бибић, из Завода за јавно здравље Суботица
- др Верица Дроњак, спец. опште медицине ДЗ Суботица
- др Ана Дроњак, спец. опште медицине ДЗ Суботица
- др Маја Бјелобрк, доктор медицине, ДЗ Суботица

Курс је реализован:
- 18. октобра 2018. године у просторијама ЗЈЗС за све лекаре и све остале здравствене раднике ове здравствене установе

- 04. јуна 2019. године у просторијама ДЛВ-СЛД Подружница Суботица за запослене ДЗ Суботица

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati