• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Вебинар на интернет платформи ZOOM
    Поводом обележавања Светског дана без дувана Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица у партнерству са Републичком стручном комисијом за контролу дувана Министарства здравља РС, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Институтом за јавно здравље Војводине организује 31. маја 2020. године (недеља) у термину од 10 до 11 часова вебинар под називом „Заштитимо младе од манипулације дуванске индустрије и спречимо употребу дувана и никотина међу младима“ на интернет платформи ЗООМ. Инфостуд и бројна удружења младих из многих градова наше земље дају подршку у реализацији овог вебинара.
    Циљ обележавања Светског дана без дувана је скретање пажње на здравствене последице употребе дувана и изложености дуванским производима који годишње у свету однесу 8 милиона људских живота. Ове године је фокус на заштити младих па је циљ вебинара да се упознају млади са митовима и манипулативним маркетиншким тактикама којима дуванаска индустрија привлачи младе како би постали корисници њених производа.
    Најпознатији стручњаци из области контроле дувана ће на вебинару представити стратегије и тактике дуванске индустрије које се користе како би се нове генерације младих привукле да постану корисници нових дуванских и никотинских производа. Позивамо младе, удружења младих и удружења која раде са младима и све оне који су заинтересовани да се укључе у Вебинар.

Програм вебинара „Заштитимо младе од манипулације дуванске индустрије и спречимо употребу дувана и никотина међу младима“:

Време

Програм вебинара

Предавач

10.00-10.05

Представљање вебинара и предавача

модератор Прим. мр сц. мед др Нада Koсић Бибић, Завод за јавно здравље Суботица

10.05-10.20

Како дуванска индустрија манипулише младима?

Др сци. мед. Срмена Крстев, председница Републичке стручне комисије за контролу дувана MЗ РС

10.20-10.30

Колико млади у Србији користе дуванске и никотинске производе?

Прим. др сц. мед. Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења ИЗЈЗ Србије „Др Милан Јовановић Батут“

10.30-10.40

Искуства у раду са младима – примери из праксе

Доц. др Снежана Укропина, Институт за јавно здравље Војводине и
Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, Завод за јавно здравље Суботица

10.40-11.00

Разговор са младима и одговори на питања

Сви учесници и предавачи

Технички детаљи око пријављивања за учешће: користиће се интернет платформа и апликација ЗООМ коју је могуће скинути са адресе https://zoom.us/support/download. Како бисте се укључили у програм и пратили вебинар, у недељу 10. маја у 10 часова потребно је да кликнете на следећи линк https://zoom.us/j/96865757050 и упишете своје име и емаил адресу. Можете нас пратити преко било ког рачунара, таблета или мобилног телефона. Ваша питања можете куцати у Чет пољу док траје вебинар.

Позивамо све да изаберу непушење као прави пут до доброг здравља! Очекујемо Вас!

СА ВЕБИНАРА
    На Светски дан без дувана, 31. маја од 10 до 11 часова, одржан је вебинар „Заштитимо младе од манипулације дуванске индустрије и спречимо употребу дувана и никотина међу младима“. Вебинар је одржан преко интернет платформе и апликације ЗООМ. Тачно у заказано време 22 учесника су се укључила у вебинар.  Међу учесницима су били представници различитих удружења младих, КЗМ (Канцеларија за младе) и ЦК из неколико градова (Суботица, Нови Сад, Београд, Бечеј, Лесковац, Крагујевац, Ниш...), здравствени радници и заинтересовани остали суботичани. Др Нада Косић Бибић, модератор овог вебинара, је поздравила све присутне из свога стана и истакла здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана. Упознала је учеснике са планом рада и циљем вебинара, те представиле саговорнике који ће се обратити младима. Захвалила се свим партнерима који су подржали ову активност и омогућили да се преко ЗООМ интернет платформе одржи вебинар.
    Др Срмена Крстев, председница Републичке стручне комисије за контролу дувана, је дала кратак преглед тактика које дуванска индустрија користи како би привукла младе генерације да постану корисници како старих, тако и нових дуванских и никотинских производа и позвала младе да упознају исте и одупиру се овим манипулацијама.
    Др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, је упознала младе са најновијим дуванским и никотинским производима који су пласирани у последњој деценији на светско и наше тржиште и приказала статистичке податке о коришћењу тих производа међу младима у нашој земљи. Евидентно је да маркетинг и манипулације дуванске индустрије допиру и до генерација младих у нашој земљи, те је и др Килибарда позвала младе да се одупиру овим изазовима.
    Др Снежана Укропина, из Института за јавно здравље Војводине и др Нада Косић Бибић, из Завода ја јавно здравље Суботице, су младима пренеле искуства из праксе у досадашњем раду.
    Др Снежана Укропина је представила резултате наградног конкурса за апликацију „Остави сад“ и упознала младе са могуношћу коришћења подршке за остављање пушења преко апликације „Остави сад“ за мобилне телефоне. Др Косић Бибић је истакла значај рада са младима и едукација вршњачких едукатора који настављају са бројним активностима у циљу промоције непушења међу својим вршњацима. Указала је и на значја подстицања младих на креативне активности у превенцији болести зависноти и приказала кратки филм „Човек је слободно биће“ који су млади креирали у оквиру конкурса на пројекту „Хоћу да знам, јер ја бирам!“
    Учесници овог вебинара су преко поља Chat слали своје коментаре и питања. Сви предавачи су се укључили и дали одговоре младима, а судећи по пристиглим коментарима вебинар је био успешан. Верујемо да ће многи од данашњих учесника наставити са ширењем информација и знања у својим удружењима и мотивисати многе младе да постану активнији и одупру се тактикама дуванске индустрије тиме што неће постати генерација младих која се „упецала“. Право младих је да одрастају и живе у свету без дувана.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati