• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

NAJAVA NACIONALNOG DANA BORBE PROTIV RAKA DOJKE

20. mart 2023. godine


-          Konferencija za novinare

-          Preventivna akcija u CK Subotica „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“

-          Podrška obolelim od raka dojke – provera interacije lekova u terapiji obolelih

 

    U Srbiji i Subotici se ove godine po jedanaesti put obeležava 20. mart kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Za obeležavanje je izabran prvi dan proleća što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a cilj obeležavanja je podizanje svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.

    Jedna od četiri maligne bolesti kod žena je rak dojke i to je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 2,2 milion žena, a preko 680 hiljada žena umre (GLOBOCAN 2020.). U Srbiji je 2020. godine od karcinoma dojke obolelo 4.368 žena, a umrle su 1.782 žene (IZJZ Srbije, Registar za rak RS).

    U Severnobačkom okrugu je iste godine od raka ukupno obolelo 639 žena, a od raka dojke 162 žene (25%). U istoj godini je od raka umrlo 276 žena, a njih 52 od raka dojke (19%). U subotičkoj bolnici je u toku 2021. godine ukupno lečeno 108 žena zbog raka dojke, a svaka peta je mlađa od 50 godina. Oko 60% obolelih žena pripada grupi radno aktivnog stanovništva.

     Srbija je sa stopom obolevanja od 64,5/100.000 žena u 2020. godini slična zemljama u okruženju. U razvijenoj Evropi stope su 90 i veće na 100.000 žena. Iste godine u Severnobačkom okrugu stopa je iznosila 82,5/100.000 žena. Stopa umrlih žena u našoj zemlji je među najvišima u Evropi i u 2020. godini je iznosila 20,3/100.000 dok je u razvijenoj Evropi manja od 15 na 100.000. U Sevrenobačkom okrugu stopa je viša i iznosi 21,4 na 100.000 žena. Razlog visokih stopa smrtnosti je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi. U Srbiji se samo kod 30% žena rak dojke otkrije dok je manji od 2cm. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

     Brojni su faktori rizika koji doprinose razvoju raka dojke. Na neke od njih ne možemo da utičemo, kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje. Ipak mnogo više je onih faktora rizika na koje možemo i treba da utičemo. Važno je da potomstvo ostvarimo pre 30. godine i da dojimo svoje bebe. Važno je takođe, da budemo nepušači i da nismo izloženi duvanskom dimu u kući, na poslu i na javnim mestima, da budemo fizički aktivni, da se pravilno hranimo i održavamo normalnu uhranjenost tokom celog životnog ciklusa, kao i da odgovorno konzumiramo alkohol.

     Neka vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća (ili najmanje 400g). Oni su najbolji borci u borbi protiv raka jer sadrže obilje antioksidansa i fitohemikalija. Prednost dajte ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje. Pazite na skrivene masnoće i čitajte etikete na proizvodima koje kupujete.

    Prestanite da pušite ako ste pušač i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima i aerosola novih duvanskih i nikotinskih proizvoda. Ne preporučuje se korišćenje alkohola mlađima od 18 godina, a kod odraslih u umerenim količinama (1-2 pića u jednoj prilici) i retko.

    Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Ono što svaki pojedinac može da uradi je da bira i usvaja pozitivna ponašanja. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja. Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi.

    Od marta 2020. godine, zbog epidemije COVID-19, u Subotici se ne sprovodi organizovani skrining na rano otkrivanje raka dojke. U oktobru 2021. godine je pokrenuta inicijativa da pokretni mamograf dođe u Suboticu i Severnobački okrug. Pokretni mamograf je bio postavljen u Bajmoku u period od 29. juna do 21. oktobra prošle godine i veliki broj žena je uradio svoju prvu mamografiju. Po sticanju svih potrebnih uslova Opšta bolnica Subotica će ponovo započeti realizaciju skrininga.

 

Prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, koordinator za skrininge     

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati