srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Округли сто „Употреба дуванa и млади“

Поводом обележавања Националног дана без дувана Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица организује округли сто са темом “Употреба дувана и млади”.
Округли сто ће се одржати 23. јануара 2018. године у 11 часова у свечаној сали Завода за јавно здравље Суботица, Змај Јовина 30.
Округлио сто ће водити др Нада Косић Бибић, начелница Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, а учествоваће и гости из Канцеларије за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” из Београда: др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије и Надежда Николић, сарадник. Циљ је мултисекторски сагледати нове изазове и могућности превенције употребе дуванских производа међу младима у локалној заједници.
На округли сто су позвани представници локалне самоуправе за образовање и здравство, представници здравствених установа, основних и средњих школа, угоститељских објеката и медија.

 Са Округлог стола „Употреба дувана и млади“

Дана 23. јануара у свечаној сали Завода за јавно здравље Суботица са почетком у 11 часова одржан је Округли сто „Употреба дувана и млади“. На округлом столу су узели учешће г-ђа Етела Јеринкић, помоћница градоначелника задужена за образовање и здравство, представници суботичких основних и средњих школа, представници свих здравствених установа округа (3 дома здравља, Општа болница Суботица и Апотека Суботица) и представници локалних медија, укупно 18 учесника.
Округли сто је отворила др Нада Косић Бибић и представила тренутну слику употребе дувана код младих у Севернобачком округу, а потом је др Биљана Килибарда, шефица Канцеларије за превенцију пушења из Института за јавно здравље Србије говорила о електронској цигарети. Нови изазов у контроли дувана је свакако пласирање наргила популацији младих и довођење у заблуду да су „безбедне и не стварају зависност“. О свим дуванским производима је говорила Надежда Николић, сарадница из Канцеларије за контролу дувана.
У отвореном и конструктивном разговору учесници из здравствених установа су изнели неке од својих изазова (мањак кадра, висока заступљеност пушења међу здравственим радницима), а указано је и на мањкавости законске регулативе, посебно непоштовање законских одредби о продаји дуванских производа млађим од 18 година.. Један од важних закључака је да треба радити више на информисању и подизању знања целокупне јавности, а посебно младих. Презентације са основним стручним информацијама о новим дуванским производима, чињеницама и заблудама биће послате мејлом свим учесницима округлог стола како би их могли користити у едукативном раду са младима.
Велики број локалних медија је испратио Округли сто, а изјаве за медије пре почетка су дали др Нада Косић Бибић и др Биљана Килибарда.


1