srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ
Просторије пекаре и кухиње Хемијско-технолошке школе је 08. новембра од 11 до 13 часова испунило добро расположење младих који су били спремни да се опробају као млади кувари, стекну нове вештине, као и да науче и испробају рецепте по препорукама правилне исхране. Дванаест младих кувара су водили др Нада Косић Бибић и Нада Мацура, нутрициониста из Завода за јавно здравље Суботица, као и професори Хемијско-технолошке школе Јадранка Војнић Тунић, Анита Тережак и Бранкица Бајагић. Млади кувари су припремили слане и слатке мафине и Цезар салату, као целовит оброк. На задовољство свих на крају је све што је припремљено и испробано....
Бројни локални медији су испратили акцију у којој су млади кували.

Рецепт за мафине са сиром и спанаћем:

Састојци: 4 јаја, мало соли, 2 прашка за пециво, 250г белог брашна, 250г кукурузног брашна, 500мл јогурта, 150г путера, 2 кафене кашике сусама (и/или семнеке бундеве/лана/сунцокрета) за посипање, 300 г спанаћа, 300 г ситног сира.
Припрема: У једној посуди сјединити суве састојке. У другој посуди умутити јаја, јогурт и уље и сјединити са сувим састојцима, затим додати ситан сир. Обарити спанаћ, оцедити, ситно исецкати и на крају додати припремљеној смеси.
Смесу сипати у корпице  за мафине, посути сусамом и пећи 20 мин на 200°Ц.

Рецепт за мафин са вишњом и чоколадоме:

Састојци: 4 јаја, 600мл јогурта, 150г путера, 200г шећера, 300г белог брашна, 200г интегралног брашна, 2 прашка за пециво, 4 супене кашике какаоа, 2 ванилин шећера, 200 г црне чоколаде, 300 г вишања.
Припрема: У једној посуди сјединити јаја, јогурт, шећер и уље. У другој посуди сјединити брашно, какао, прашак за пециво и ванил шећер и затим повезати са претходно припремљеном смесом. Припремљену смесу сипати до половине корпице, па у сваку корпицу убацити пар вишања и мало сецкане чоколаде. Након тога сипати остатак смесе. Мафине пећи 20 мин на 200°Ц.

Рецепт за Цезар салату као целовит оброк:
Основни састојци: једне пилеће груди (без костију)
Поврће: зелена салата (зелене и црвена хрскава, храстов лист...), рукола, матовилац, паприка, шампињони...
Биљни зачини: бели лук, босиљак, оригано, естрагон, мајчина душица, оригано
Језграсто воће и семенке: кикирики
Остали додаци: маслиново уље, грчки јогурт/павлака, лимунов сок, Балсамико сирће, со, бибер, сенф, коцкице двопека
Припрема: Све поврће добро опрати, посушити папиром или судном крпом и ицећи на траке. У једној великој посуди сјединити исецкано поврће. У грил тави припремити бело пилеће месо, додати со и биљне зачине, а на крају мало маслаца на готово печене груди. Исећи топле пилеће груди на траке. Гљиве на грил тави припремити (у целе клобуке додати со, мало путера и бибера), а потом их исећи на траке. Хлеб премазати лагано са малсацем и додати исецкани бели лук. Ставити у рерно пар минута да се тостира. Исећи на коцкице.
Све састојке сјединити са поврћем и прелити дресингом. За дресинг: лимунов сок, маслиново уље, сирће Балсамико, густи јогурт и/или мало павлаке, сенф, сецкано језрасто воће по жељи.

Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић


1