srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

ПРОМОТИВНА АКЦИЈА „ШТА ЋЕТЕ ДАНАС УРАДИТИ ЗА ЗДРАВЉЕ ВАШИХ ГРУДИ?“

Поводом обележавања октобра, месеца посвећеног превенцији рака дојке, Завод за јавно здравље Суботица и Црвени крст Суботица са партнерима: Дом здравља Суботица, Општа болница Суботица, Апотека Суботица и Друштво за борбу против рака Града Суботице организују 24. октобра 2017. године (уторак) у термину од 17 до 19 часова у просторијама Црвеног крста Суботица промотивну акцију „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“.
Лекар и нутрициониста Завода за јавно здравље Суботица ће мерити телесну висину и тежину и одређивати индекс телесне масе, а после мерења давати савете о промени начина исхране у циљу усвајања правилне исхране и здравих понашања. Сви пушачи ће моћи проверити концентрацију угљен моноксида у издахнутом ваздуху (на апарату смокилајзер) и добити савете за остављање пушења. Прим. др Радмила Павић и др Верица Дроњак, лекари Дома здравља Суботица ће свим заинтересованим женама прегледати дојке и дати савете о самопрегледу дојки, важности систематских прегледа и скрининг прегледа дојке. Присутни ће моћи исписати своје поруке о томе шта раде за здравље својих груди и здравље укупно, а на инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.
Акција, пре свега, промовише правилну исхрану, непушење и физичку активност као здраве облике понашања у очувању и унапређењу свеукупног здравља и превенцији рака дојке. Циљ ове акције је и подизање свести жена о важности самопрегледа дојки, као и скрининг прегледа за рано откривање рака дојке. Важно је да се свака жена које добије позив одазове на мамографски преглед. Овом акцијом се указује и на важност пружања подршке оболелим и члановима њихове породице.

Позивамо све наше суграђанке и суграђане да подрже планиране активности које се организују у нашем граду. Учините данас и ви нешто за здравље ваших груди!

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ И ТРИБИНЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ
Од 16,30 часова 24. октобра у просторијама Црвеног крста Суботица лекар Завода за јавно здравље Суботица је одржао едукативну трибину о превенцији рака дојке за око 60-так жена.
Највећи проценат жена које су дошле на трибину и прегледе су између 30 и 40 године живота (45,5%), потом оне између 40 и 50 године (25,5%) и млађе од 30 година (18%). Најмање је било старијих од 50 година (10%).
Др Верица Дроњак и др Маја Бјелобрк из Дома здравља Суботица су свим женама прегледале дојке. Због уочених промена једна жена је упућена на мамографски преглед, а две жене код хирурга. Дати су савети и едуковане жене како да сваког месеца раде самопреглед дојки. Мотивисане су жене да се, када дође време, обавезно одазову на скрининг мамографију.
Нутрициониста из Центра за промоцију здравља је урадила мерења код 55 жена и одредила степен ухрањености – БМИ. Код сваке треће жене (34,5%) је измерена прекомерна телесна маса (БМИ већи од 25кг/м2), док је свака четврта жена гојазна (БМИ већи од 30кг/м2). Особама са вишком килограма су дати савети о потреби промене начина исхране. Код 2 жене су измерене вредности БМИ које су у категорији потхрањеност (БМИ је испод 18,5кг/м2) и дат им је савет у вези правилне исхране и свакодневне физичке активности у корист здравља.
Лекар Центра за промоцију здравља је код 16 жене урадио мерења угљен моноксида у  издахнутом ваздуху на апарату МИЦРО ЦО (смокилајзер). Њих 13 су свакодевни пушачи, а 3 су изложене дуванском диму у кући. Свима је пружен савет и подршка да престану да пуше, као и савет како да се заштите од изложености дуванском диму.
Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (44 ком.), розе машне и листићи за поруке „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“
Локални медији су испратили догађања на акцији.


1