srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

СА АКЦИЈЕ У МЗ АЛЕКСАНДРОВО

У сусрет обележавању Светског дана срца Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља Суботица и Апотека Суботица су организовали промотивну акцију контроле здравља и фактора ризика за болести срца и крвних судова. Акција је одржана у МЗ Александрово дана 26. септембра у термину од 8 до 11 часова. Заинтересованост суграђана за акцију је била изузетно висока, а контролисани су следећи фактори ризика: крвни притисак, шећер и масноће у крви, ухрањеност и индекс телесне масе, пушачки статус и вредности угљен моноксида у издахнутом ваздуху.
Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви код 61 особе, а запослени Завода су измерили телесну тежину и висину, те одредили степен ухрањености (или индекс телесне масе) код 52 особе и код 5 пушача су измерене вредности угљен моноксида у издахнутом ваздуху. На прегледе је дошло највише старијих особа узраста изнад 60 година.Код 21 особе (34,4%) или код сваке треће особе су откривене вредности шећера изнад нормалне вредности. Акцију је посетило и 7 особа са откривеним и леченим дијабетесом и овом приликом су преконтролисали своју хроничну болест. Новооткривени пацијенти су упућени код изабраног лекара на додатну дијагностику и лечење.
Код 22 особе (36,1%) је измерен висок крвни притисак. Иако све особе имају прописану терапију многи нису попили лек ујутру. Дати су савети о важности редовног узимања прописане терапије за лечење високог крвног притиска, као и савет за контролу код изабраног лекара ради допуне терапије.

Код 25 особа (41%) је измерен висок холестерол.
Индекс телесне масе је код 16 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 18 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 34 особа има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (65,4%). Једна особа је потхрањена (БМИ<18,5кг/м2).
Лекар је после извршених мерења давао савете о важности промене начина исхране и повећања физичке активности, престанку пушења, те значају редовних контрола здравља. Указано је и на важност редовног коришћења терапије и редовних контрола здравља особама које већ имају неко хронично обољење. Aпотека Суботица је свим посетиоцима акције обезбедила чај за повишен крвни притисак из галенске лабораторије и Баyер-ов мултивитамин Супрадyн.

Подељено је 52 ком. промотивног материјала.

Прим. мр сц. мед. Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1