srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Промотивна акција у ТЦ „Рода“

Поводом обележавања Светског дана здравља Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља Суботица, Апотека Суботица и Црвени крст Суботица организују 07. априла 2017. године (петак) у термину од 9 до 12 часова у ТЦ „Рода“, Сегедински пут 92, промотивну акцију „Проверите факторе ризика – брините о своме здрављу“.
    Лекар и медицинска сестра Завода за јавно здравље Суботица ће свим заинтересованим измерити телесну масу и телесну висину, одредити индекс телесне масе, а свим пушачима измерити  концентрацију угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савете о промени начина исхране у циљу усвајања правилне исхране и здравих понашања (физичка активност, одговорно пијење алкохола, савете за остављање пушења). Лекар и патронажне сесте Дома здравља Суботица ће мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви, а после извршених мерења дати савете о здравим понашањима. Фармацеут Апотеке Суботица ће ... На инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.
    Акција, пре свега, промовише правилну исхрану, физичку активност, непушење и одговорно пијење алкохола као здраве облике понашања у очувању и унапређењу свеукупног здравља. Циљ ове акције је и подизање свести јавности о важности улагања у здравље од најранијег узраста.
    Позивамо све наше суграђанке и суграђане да подрже планиране активности које се организују у нашем граду. Учините данас и ви нешто за своје здравље!

Са одржане акције у ТЦ “Рода“

    

У петак, 07. априла, одржана је манифестација у заједници са циљем обележавања Светског дана здравља, и то у времену од 09 до 12 сати, за све заинтересоване грађане и за запослене у ТЦ “Рода“. Организатор ове манифестације је био Превентивни центар Дома здравља у Суботици, у којој је учествовао и Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, као и Апотека Суботица. Савети о томе шта значи здрав начин живота, промотивни материјал (подељено 27 комада), затим промоција Саветовалишта за одвикавање од употребе дувана и Саветовалишта за правилну исхрану (која раде у Заводу за јавно здравље Суботица), мерење телесне тежине и висине са одређивањем индекса телесне масе (БМИ), мерење нивоа СО у издахнутом ваздуху, као и мерење висине крвног притиска, затим одређивање нивоа шећера и холестерола у крви – то су биле најважније активности. Превентивни центар Дома здравља је спровео анонимно и добровљно анкетирање: Да ли сте депресивни? Коришћена је анкета која се користи на националном нивоу, у здравственим установама, ради откривања депресивних поремећаја. Апотека Суботица је припремила промотивна паковања чаја за јачање имунитета и препарата Це витамина, који су подељени током пригодних разговора. У манифестацију се активно укључила приближно стотина суграђана. Резултати процене телесне ухрањености су следећи: подхрањено 6,25%, нормално (физиолошки) ухрањено 18,75%, предгојазно 37,5% и гојазно 37,5% од укупно измерених особа. Повишен крвни притисак је измерен код 11% (8 особа), повишен холестерол код 42% (30 особа) а повишен шећер у крви код 8% (6 особа) и треба додати да је међу овим особама било 4% дијабетичара (3 особе). Здравствени радници су, као и увек, били веома мотивисани и пуни добре воље да здравствену заштиту и бригу о здрављу приближе становништву и изађу у сусрет њиховим потребама.

Прим. мр сц мед. Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1