srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Квиз такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“

Поводом обележавања Светског дана здравља Црвени крст Суботица уз подршку  Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица организује већ традиционално квиз такмичење за ученике суботичких основних и средњих школа под називом „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“ Квиз такмичење је планирано 7. априла у термину од 10 часова у просторијама Црвеног крста Суботица, Трг жртава фашизма 3. Пријавиле су учешће 4 основне и 5 средњих школа, а квиз такмичење ће се одржати у виду интерактивног учешће такмичарских екипа које треба да прођу 6 пунктова и на сваком пункту да успешно реализују по 3 групе задатака. Поред теоретског знања учесници квиза треба да покажу и одређена практична знања и вештине. За најбоље су обезбеђене и медаље, наставак такмичења на покрајинском нивоу и 7 дана боравка у летњем кампу.

СА КВИЗ ТАКМИЧЕЊА „ШТА ЗНАШ О ЗДРАВЉУ – ШТА ЗНАШ О ЦРВЕНОМ КРСТУ?“

На Светски дан здравља просторије Црвеног крста Суботица су биле препуне младих који су дошли на традиционално такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“. Учествовали су по 3 такмичара из ОШ „Сечењи Иштван“, ОШ „Матко Вуковић“, ОШ „Мајшански пут“, ОШ „Владимир Назор“, Гимназије „Светозар Марковић“, Економске, Медицинске, Музичке и Техничке школе „Иван Сарић“, укупно 27 такмичара.

Учествовао је и велики број волонтера Црвеног крста који су водили такмичаре кроз  такмичарске пунктове, бринули о времену и дистрибуцији судијских листа са резултатима који су такмичари постигли на сваком од пунктова. Судије на пунктовима су били здравствени радници Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица и на сваком пункту по један волонтер Црвеног крста. Квиз такмичење је почело у 10.15 часова, а одвијало се у виду интерактивног учешћа такмичарских екипа које су прошле 6 пунктова (одвојено основне и средње школе) и на сваком пункту решавале 3 групе задатака. Поред теоретског знања, у виду тест питања, учесници квиза су требали да покажу и одређена практична знања и вештине: да израчунају БМИ, саставе један оброк по принципима правилне исхране, распореде намирнице на пирамиди исхране, покажу технику прања зуба на моделу, сложе пазле у што краћем року и наброје полне органе, сложе картице са тачним тврдњама, дају тачне одговоре о психоактивним супстанцама, препознају сексуална ризична понашања, препознају повреде и ризична понашања у саобраћају, наброје основне принципе Црвеног крста, сложе коцкице са знаком црвеног крста и полумесеца.... Такмичење је било динамично, интересантно и забавно по мишљењу самих учесника, а свакао је дало и прилику да се покаже знање о здрављу и истакну хумане вредности у заједници.

Најбољи успех на такмичењу су показали ученици ОШ „Матко Вуковић“ и ученици „Медицинске школе“. За најбоље су, обезбеђене медаље и пехар, као и наставак такмичења на покрајинском нивоу.

Прим. мр сц мед. Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1