srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Промотивна акција у МЗ Бајмок

    Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља Суботица, Општа болница Суботица, Апотека Суботица и Црвени крст Суботица уз подршку Друштва за борбу против рака Града Суботице, организују 21. марта 2017. године (уторак) у термину од 8 до 11 часова у просторијама Геронтолошког клуба у МЗ Бајмок промотивну акцију „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди“.
    Лекар Дома здравља Суботица ће свим заинтересованим женама прегледати дојке и дати савете о самопрегледу дојки, важности систематских прегледа и скрининг прегледа дојке. Лекар и нутрициониста Завода за јавно здравље Суботица ће свим заинтересованим измерити телесну масу и телесну висину, одредити индекс телесне масе, а свим пушачима измерити  концентрацију угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савете о промени начина исхране у циљу усвајања правилне исхране и здравих понашања (физичка активност, одговорно пијење алкохола, савете за остављање пушења). Патронажне сесте Дома здравља ће мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. Фармацеут Апотеке Суботица ће дати савете и проверити интеракцију лекова у терапији оболелим женама. Присутни ће моћи исписати своје поруке на папиру о томе шта раде за здравље својих груди и упутити их другим женама. На инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.
    Акција, пре свега, промовише правилну исхрану, физичку активност, непушење и одговорно пијење алкохола као здраве облике понашања у очувању и унапређењу свеукупног здравља и превенцији рака дојке. Циљ ове акције је и подизање свести жена о важности самопрегледа дојки, као и скрининг прегледа за рано откривање рака дојке. Важно је да се свака жена које добије позив одазове на мамографски преглед. Овом акцијом се указује и на важност пружања подршке оболелим и члановима њихове породице.

Позивамо све наше суграђанке и суграђане да подрже планиране активности које се организују у нашем граду. Учините данас и ви нешто за здравље ваших груди!

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ

    Од 8 до 11 часова 21. марта у просторијама Геронтолошког клуба у МЗ Бајмок др Верица Дроњак из Дома здравља Суботица је прегледала дојке свим женама, дала савет и едуковала како да саме сваког месеца раде самопреглед дојки, као и да се обавезно одазову на скрининг мамографију.
    Патронажне сестре су код 48 особа извршиле мерења крвног притиска, шећера и масноћа у крви. На прегледе је највише дошло особа старијих од 65 година (46,7%), потом узраста 51-65 година (37,8%), а најмање је било млађих од 50 година (15,5%).
Код 9 особа (18,8%) су откривене вредности шећера изнад нормалних, а код 11 особа (22,9%) је измерен висок крвни притисак. Код 25 особа (52,1%) је измерен висок холестерол.
    Тим Завода за јавно здравље Суботица је, уз подршку волонтера Црвеног крста, урадио мерења ТМ и ТВ и одређивање степена ухрањености. На акцију није дошао нико од пушача па мерења нивоа угљен-моноксида у издахнутом ваздуху нису спроведена.
    Индекс телесне масе је код 15 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 19 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 34 особе имају прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (75.6%).
    После извршених мерења су дати савети у вези правилне исхране и повећања физичке активности у корист здравља, те савети и подршка за средину без дуваснког дима.
    Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (105 ком.), розе машне и листићи за поруке „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“

 

 


1