• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Akcija provere faktora rizika u MZ Kelebija

Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica, planira ogranizovati promotivnu akciju 03. marta u terminu od 9 do 12 časova u prostorijama MZ Kelebija, Put Edvarda Kardelja 383. Akcija se organizuje u okviru obeležavanja Marta – meseca borbe protiv raka sa ciljem prevencije rizičnih ponašanja i promocije skrining pregleda.
Zaposleni Zavoda će svim zainteresovanim stanovnicima meriti telesnu visinu i težinu i utvrditi stepen uhranjenosti (BMI-indeks telesne mase). Posle izvršenih merenja svi sugrađani će dobiti savete o zdravom načinu ishrane i kako da izgube višak kilograma. Svi pušači i oni koji su izloženi duvanskom dimu će moći izmeriti vrednost ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu smokilajzer. Svi pušači će dobiti savete kako da budu efikasni u ostavljanju cigareta.
Pozivamo sve stanovnike da brinu o svome zdravlju i provere svoje faktore rizika. Promene su moguće, to možeš i ti. Menjaj svoje loše navike u korist zdravlja, nikada nije kasno.

SA AKCIJE U MZ KELEBIJA

Dana 3. marta u terminu od 9 do 12 časova su lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica ogranizovali promotivnu akciju u MZ Kelebija. Akcija je imala za cilj promociju skrining pregleda i promociju zdravih ponašanja i kontrolu faktora rizika kod odraslih osoba.
Maligne bolesti je moguće sprečiti i uspešno lečiti. Za to je potrebno angažovanje svakog pojedinca i odgovoran izbor stila života u korist zdravlja: nepušenje i neizloženost duvanskom dimu u radnom i životnom prostoru, umereno konzumiranje alkohola, pravilna ishrana i svakodnevna fizička aktivnost, kao i redovni odlasci na preventivne i skrining preglede u cilju ranog otkrivanja raka dojke, debelog creva i grlića materice. I u Srbiji su, kao i u drugim odgovornim zemljama sveta, stvoreni uslovi za realizaciju skrining pregleda, kao najvažnije mere u ranom otkrivanju malignih promena pa smo podsetili sve naše sugrađana na akciji da se obavezno odazovu  na skrining kada dobiju poziv.
Na današnjoj akciji je 13 osoba preuzelo test na otkrivanje minimalne količine krvi u stolici (FOB test) koji se koristi za rano otkrivanje promena u debelom crevu. Test će biti očitan u ponedeljak 06. marta. Svim ženama su pregledane dojke, dat je savet za samopregled i odazivanje na skrining mamografiju.
Zaposleni Doma zdravlja su izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi kod 30 osoba. Zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase) kod 28 osoba, a kod 4 pušača i 1 pasivnog pušača izmerili vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu. Na preglede je najviše došlo osoba uzrasta 50-75 godina koji se i pozivaju na skrining preglede (59%), potom osoba uzrasta 30-50 godina (37%) i najmanje sugrađana starijih od 75 godina (4%).
Ni kod jedne osobe nisu otkrivene povišene vrednosti šećera. Kod 5 osoba (16,7%) je izmeren povišen krvni pritisak. Dati su saveti o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska.
Kod 7 osoba (23,3%) je izmeren visok holesterol. Indeks telesne mase je kod 7 osoba bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25 do 30kg/m2) i kod 13 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/m2). Ukupno 20 osoba ima prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (74%).
Kod 4 pušača su izmerene vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i dati saveti za prestanak pušenja.
Podeljen  je i prigodan promotivni materijal (ukupno 39 kom.).
Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja. Kvalitet života zavisi i od vaših izbora, zato ulažite u svoje zdravlje dok ste još mladi i redovno ga kontrolišite. Skrining spašava živote zato se obavezno odazovite na skrining pregled.

Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati