srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

AKCIJA PROVERE FAKTORA RIZIKA U MZ KERTVAROŠ

Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica, planira ogranizovati promotivnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka 7. februara u terminu od 10 do 13 časova u prostorijama MZ Kertvaroš, ul. Marije Vojnić Tošinice 14.
Zaposleni Zavoda će svim zainteresovanim sugrađanima meriti telesnu visinu i težinu i utvrditi stepen uhranjenosti (BMI-indeks telesne mase). Posle izvršenih merenja svi sugrađani će dobiti savete o zdravom načinu ishrane i kako da izgube višak kilograma. Svi pušači i oni koji su izloženi duvanskom dimu će moći izmeriti vrednost ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu smokilajzer. Svi pušači će dobiti savete kako da budu efikasni u ostavljanju cigareta.
Pozivamo sve sugrađane da brinu o svome zdravlju i provere svoje faktore rizika. Promene su moguće, to možeš i ti. Menjaj svoje loše navike u korist zdravlja, nikada nije kasno.

SA AKCIJE U MZ KERTVAROŠ

Dana 7. februara u terminu od 10 do 13 časova su lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica ogranizovali promotivnu akciju u MZ Kertvaroš. Akcija je imala za cilj promociju skrining pregleda i promociju zdavih ponašanja i kontrolu faktora rizika kod odraslih osoba.
Maligne bolesti je moguće sprečiti i uspešno lečiti. Za to je potrebno angažovanje svakog pojedinca i odgovoran izbor stila života u korist zdravlja: nepušenje i neizloženost duvanskom dimu u radnom i životnom prostoru, umereno konzumiranje alkohola, pravilna ishrana i svakodnevna fizička aktivnost, kao i redovni odlasci na prevantivne i skrining preglede u cilju ranog otkrivanja raka dojke, debelog creva i grlića materice. I u Srbiji su, kao i u drugim odgovornim zemljama sveta, stvoreni uslovi za realizaciju skrining pregleda, kao najvažnije mere u ranom otkrivanju malignih promena pa smo podsetili sve naše sugrađana na akciji da se obavezno odazovu na skrinng kada dobiju poziv.
Na današnjoj akciji je 25 osoba preuzelo test na otkrivanje minimalne količine krvi u stolici (FOB test) koji se koristi za rano otkrivanje promena u debelom crevu. Test će biti očitan u ponedeljak 13. februara. Svim ženama su pregledane dojke, dat je savet za samopregled i odazivanje na skrining mamografiju.
Zaposleni Doma zdravlja su izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi kod 42 osobe. Zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase) kod 30 osoba, a kod 4 pušača i 2 pasivna pušača izmerili vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu. Na preglede je najviše došlo osoba uzrasta 50-75 godina koji se i pozivaju na skrining preglede (75%), potom osoba uzrasta 30-50 godina (17%) i najmanje sugrađana starijih od 75 godina (7%).
Kod 4 osobe (9,5% pregledanih) su otkrivene povišene vrednosti šećera, a bilo je i par osoba sa otkrivenim i lečenim dijabetesom. Novootkriveni pacijenti su upućeni kod izabranog lekara na dodatnu dijagnostiku i lečenje.
Kod 19 osoba (45,2%) je izmeren visok krvni pritisak. Dati su saveti o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska.
Kod 17 osoba (40,5%) je izmeren visok holesterol. Indeks telesne mase je kod 11 osoba bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25 do 30kg/m2) i kod 8 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/m2). Ukupno 19 osoba ima prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (65%).
Kod 4 pušača su izmerene vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i dati saveti za prestanak pušenja, a kod 1 pasivnog pušača zbog prisutnog ugljen-monoksida dat savet o potrebi zaštite od izlaganja duvanskom dimu na radnom mestu.
Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja. Kvalitet života zavisi i od vaših izbora, zato ulažite u svoje zdravlje dok ste još mladi i redovno ga kontrolišite. Skrining spašava živote zato se obavezno odazovite na skrining pregled.

Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić


1